Реклама / Ads

0| 2456 |06.04.2022 НОВИНИ

Социалното министерство вдига заплатите с 10 на сто

.
С 10 на сто могат да се увеличат заплатите в социалната сфера от 1 юли, показват сметките на МТСП. Това каза социалният министър Георги Гьоков пред депутатите от парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика. Той отговаря на актуални въпроси на народни представители.

По думите на Гьоков заплатите на социалните работници са ниски, това води до отлив на социални работници към системата на образованието, затова увеличението е повече от необходимо. По Националния план за възстановяване и устойчивост има и предвидени 10 милиона лева за подобряване на условията на труд, които за социалните работници на места не са добри, посочи министърът, предаде БТА.


Чрез Агенцията за социално подпомагане се предвижда да се осигурява базова подкрепа за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост на украински граждани, обясниха министър Гьоков и заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.


„Разчетите показват, че помощта може да достигне до около 50 хил. души, на които да бъдат предоставени ваучери на стойност 100 лв. за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост“, посочи Кръстев.


„Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и др. продукти от първа необходимост от магазинната мрежа в страната. Ваучерът ще се предоставя при условие, че може да бъде обменян само срещу храни и/или основни материални продукти“, обясни министър Гьоков.


Предвижда се ваучерите да се предоставят от дирекциите „Социално подпомагане“ в страната по местата за настаняване, като се обсъжда и вариант хората да ги получават още на пунктовете за първоначален прием в България. Ваучерът ще се предоставя еднократно на хората, получили временна закрила. Те ще могат да се използват в магазинната мрежа в страната. Възстановяването на разходите за реализиран ваучер ще се осъществява въз основа на фактури, издадени от магазините, в които са използвани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2459 |06.04.2022 Спортното министерство търси близо 100 бона от федерацията по биатлон . 0| 3701 |06.04.2022 Пеканов: Министерството на Василев предложи завода за батерии - авангардна и нереалистична идея . 0| 2494 |03.04.2022 Военното министерство отрече твърдения, че кораб с българи е бил унищожен в Украйна . 0| 3053 |02.04.2022 Божанов: Министерството на е-управлението не може да блокира руски сайтове
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ