Реклама / Ads
16| 4470 |17.10.2023 НОВИНИ

Соцреализъм по банкянски: "Възраждане" се увековечиха с маслено платно като Борисов при "Турски поток"

.
Източник: Светослав Йорданов/Facebook
С призив "никакво затваряне на ТЕЦ-овете!" кандидати от листата на "Възраждане" за местните избори на 29 октомври бяха увековечени на платно, досущ като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе нарусуван през 2021 година от строежа на "Турски поток".
 

От кадър, публикуван във Facebook от Светослав Йорданов, кандидат за общински съветник от партията във Варна, виждаме Искра Михайлова, Даниел Проданов, Яна Динева, Галин Динев и Ива Ангелкова, нарисувани в носии пред коминте на местния ТЕЦ "Марица изток 2".

 

Искра Михайлова е настоящ депутат, кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници в Стара Загора, а Динева, Проданов, Динев, Ангелкова кандидати за общински съветници.

 

Кадърът е публикуван на 2 октомври - по време на протестите на енергетици и миньори срещу териоториалните планове. 2 октомври е ден преди в Парламента да се проведат преговори между правителството и протестиращите енергетици. 2 октомври и два дни преди споразумението да бъде прието от депутатите в пленарна зала.

 

По време на самите протести, критичните гласове посочваха, че "Възраждане" се опитва да яхне протеста на енергетиците. На 5 октомври пък именно по инициатива на "Възраждане" (заедно с подписите на "Има такъ народ" и БСП), бе внесено предложение за гласуване на вот на недоверие към правителството на акад. Николай Денков. 

 

При дебатите за споразумението, Искрен Митев от "Продължаваме промяната - Демократична България" обвини колежката си от групата на "Възраждане" Искра Михайлова, че се ангажира с енергийната тема, за да реши "собствения си проблем" - да стане кмет на Стара Загора.

 

История в рисунки

 

През 2021 година, по време на строежа на "Балкански поток" - който по-подходящо наричаме "Турски", дори "Руско-турски поток", предвид приложението му, Бойко Борисов също бе изобразен на платно. Тогава редом до него на картината стоеше сръбският президент Александър Вучич.

 


.

 

Тогава от Министерския съвет уточниха, че картината е част от поредица, поръчана от строителя на трасето - саудитския консорциум "Аркад", на художника Симеон Кръстев.

 

Платното, изрисувано в стил социалистически реализъм, показва как Борисов и Вучич инспектират строежа на "Турски поток". След като то бе разпространено, потребителите в социалните мрежи се вдъхновиха и създадоха множество колажи, включително с присъствито на бившия съветски лидер Леонид Брежнев и ръководителя на комунистическа България Тодор Живков, както и небезизвестното чекмедже с пачки и кюлчета, заснето от отново небезизвестната "Мата Хари":

 


.

 

 

 

Появи се също и колаж, с участието на реалния поръчител на "Турски поток" – президентът на Руската федерация Владимир Путин.

 


.

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4506 |17.10.2023 Тихомир Безлов: Там, където е "Хамас", ситуацията в много отношения прилича на Ислямска държава . 0| 3776 |17.10.2023 Байдън заминава на посещение в Израел . 2| 3734 |17.10.2023 Британското разузнаване: Руска наемническа група вербува под прикритието на "доброволци" бойци на "Вагнер" . 0| 3732 |17.10.2023 ЕРМ Запад стартира пилотен проект по полагане на екокабели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads