Реклама / Ads
0| 2294 |05.03.2024 НОВИНИ

Спад в цените на повечето храни за първи път от месец насам

.
Източник: личен архив
За първи път от месец насам - спад в цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната. Това отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Понижението е регистрирано през цялата изминала седмица. 
 

Според търговци от борсата в Първенец има поевтиняване само на някои от продуктите и това е моментно. „С наближаването на пролетта излиза повече оранжерийна продукция, но няма трайна тенденция на спад на цените”, обясни изпълнителният директор на борсата Илия Гатев пред NOVA NEWS.

 

"Марулите вече са под 1 лев - около 70-80 стотинки. Краставиците са от 3,20 до 4 лева, като миналата година по това време. Имаме и внос от Гърция, който подбива цените и ги сваля надолу. Доматите са малко по-скъпи, розовите са над 4,50 лева. Там също има внос, който е между 50 стотинки и лев по-евтин. Цената на картофите е реална, защото няма пресни”, каза още той.

 

„При цитрусите няма сериозна промяна, само лимоните са с по-ниска стойност - около 1,50 лева. Това се дължи на голямото производство в Турция. Има обаче недостиг на стар картоф, защото произведеното количество вече е изкупено”, посочи Гатев. Според икономиста Преслав Райков се наблюдава стопиране на нарастването на цените, каквото се наблюдаваше през последната година. „За траен спад може да се говори след два до три месеца. Около края на май, ако тази тенденция продължи, може да се каже, че се вижда устойчиво понижение на цените в някои от хранителните продукти”, поясни той.

 

„Трите основни суровини, които диктуват пазарите на храни на всички продукти, спадат много. Това са пшеница, царевица и соя. Спадовете са много драстични, което повлича и голям обем и от други съпътстващи продукти. Спадът в растителните мазнини на определени пазари също е осезаем, логистиката също се нормализира”, уточни Райков. По думите спадът ще продължи осезаемо през следващите месеци.

 

Стоян Панчев подчерта, че световните пазари влияят на много от цените. Той добави, че според данните на НСИ не се вижда намаляване на цените, което е видимо на борсите. „Ако изчакаме няколко месеца, ще можем да проследим дали намалението ще стигне до крайните потребители. Единственото голямо намаление, което виждаме при хранителните стоки, е при олиото. То се дължи на базов ефект. Положителните тенденции приличат на забавяне на инфлацията, не на намаление на цените”, добави Панчев.Панчев поясни, че страната ни засега не изпълнява инфлационния критерий. „Това зависи от натрупаната инфлация през последните месеци. Когато дойде моментът да бъде публикуван конвергентният доклад, който показва дали изпълняваме Маастрихтските критерии, дори ако в този месец България изпълнява нужния критерий, това не е достатъчно. Гледа се назад и се търси устойчивост на инфлацията, за да може да се каже, че сме спазили разписаните правила. Дупката по последни изчисления е около 3.8%”, каза още той. 

 

По думите му има спекулации, че е приета неофициална кампания от страна на МФ да се говори с определени сектори в страната, за да бъдат помолени временно да намалят определени цени, за да се спазят определени критерии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4225 |05.03.2024 Николай Стайков: Има опасност да изгорят едни полицаи и магистрати на ниските нива без да се стигне до високите . 2| 6163 |05.03.2024 Politico: Нов шпионски скандал, че Русия е използвала сръбски агент, за да проникне в ЕС . 1| 13410 |05.03.2024 Руслан Трад: Москва започна масовото производство на ирански Шахед, ще изпраща още повече дронове срещу украинските градове . 1| 2299 |05.03.2024 Смесени сигнали от ГЕРБ относно предсрочни избори: За Дончев ротацията в този вид е "безсмислена"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads