Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
3| 3890 |10.12.2019

”Спаси София”: Гласовете на съветниците от ГЕРБ се броят дори когато отсъстват от залата

.
Борис Бонев
От гражданската организация „Спаси София“ сигнализират за грубо погазване на Правилника на Столичния общински съвет от страна на общинските съветници на ГЕРБ. Днес, Председателят на Комисията по екология, Лорита Радева, позволи гласовете на отсъстващи от залата съветници да се броят и признават при гласуване на докладите, защото “те устно са я упълномощили за това”.

“Това е грубо нарушение на основния нормативен акт на СОС, който никъде не позволява подобни врътки, които от ГЕРБ използват, за да прокарат насила предложенията си, даже в отсъствието на техните съветници.” - казват от Спаси София.

 

“Зачитането на гласове на отсъстващи съветници прави взетите решения на комисиите нелегитимни. Недопустимо е на база на устна уговорка да “гласуват” съветници, които нито са в залата, нито знаят какво гласуват. Тази практика погазва разпоредбите в Правилника за осигуряване на кворум на комисиите и трябва незабавно да бъде прекратена”. - заяви Борис Бонев, който присъства на Комисията по екология, където днес се разглеждаха важни въпроси за замърсяването на въздуха в столицата.


Независимият общински съветник Борис Бонев разказва, че той е внесъл за официално разглеждане предложение за промяна на Правилника на СОС, за да се предотвратят тези и подобни недемократични практики на управляващите. Предложението на Борис Бонев, заедно с мотивите и аргументите е дълго над 35 страници и е публикувано на страницата на Спаси София. Основните промени, за които те се борят, касаят публичност на взетите решения и свободния достъп на гражданите до комисиите и заседанията на СОС, онлайн публикуване на всички доклади и мотивите към тях най-малко 3 работни дни преди разглеждането им, премахване на “падащия кворум” и др.

 

“За мое огромно учудване, в работната група срещам сериозен отпор от съветниците на ГЕРБ, които не са готови да направят крачка в посока по-открито управление, зачитайки мнението на гражданите, а не както досега – пренебрегвайки техните интереси и глас. Не разбирам какво проблематично откриват от ГЕРБ в предложението ми заседанията на комисиите да се излъчват онлайн и докладите да се публикуват предварително, за да могат гражданите информирано и аргументирано да вземат позиция за бъдещето на общия ни дом. Крият ли нещо моите колеги общински съветници?” - реторично задава въпроса си Борис Бонев.

 

От Спаси София констатират, че управляващите продължават да се държат авторитарно в Столичния общински съвет. “По време на кампанията г-жа Фандъкова и кандидатите за съветници не спряха да говорят за нуждата от повече прозрачност, диалогичност и честност в управлението. Всички техни настоящи действия ясно показват, че това е била само предизборна лъжа и нямат никакво намерение да осъществят собствените си обещания и да оправдаят очакванията на софиянци.” - заяви активистът на Спаси София, Андрей Зографски.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ”Спаси София”: Ремонтът не е завършил, но части от бул. ”Линкълн” в Овча Купел вече се разпадат 6| 4734 |11.11.2019 . ”Спаси Варна”: В чий джоб отидоха парите от ремонта на училище ”Найден Геров”? 4| 5272 |30.10.2019 . ”Спаси София”: Фандъкова отказа дебат за София 11| 3741 |30.10.2019 . Кандидатът за кмет на ”Спаси София”: За нас Фандъкова е динозавър 7| 5714 |24.07.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ