Реклама / Ads
7| 3384 |10.12.2021 НОВИНИ

Спаси София: Нова скандална поръчка за 144 млн. лв. за почистване на столицата

.
Градските активисти съобщиха днес, че Столичната община е обявила поръчка към частни фирми за почистване на няколко столични района, която е на почти двойна цена от предишната поръчка. “Отново има огромно повишение на цената, която столичани ще трябва да платим на фирми за сметопочистване. Идентичният договор, подписан преди четири години бе на стойност от 79 млн. лв., докато сегашният е за над 144 млн. лв. или увеличение от 80%.
 

Не са дадени никакви аргументи за това поскъпване, което поражда сериозни съмнения за скрити намерения и източване на бюджета на Столична община!” - казва независимият общински съветник Борис Бонев.


.
Според Спаси София, именно договорите за сметопочистване се източникът на голяма корупцията на управляващите, тъй като всички сегашни договори са сключени с фирми, свързани с близки до ГЕРБ хора. Според медийни публикации, почистването в столицата е раздадено на фирми на Вълка и братя Домусчиеви.


“София не става по-чиста след постоянното увеличение на парите, които даваме всяка година за почистване. Напротив, столицата отдавна не е била толкова мръсна и занемарена, като постоянно виждаме препълнени контейнери във всички квартали. Софиянци виждат бутафорното миене, метене и почистване на улиците, което не е нищо повече от фиктивно отчитане на дейност, която безропотно се плаща от парите на данъкоплатците. Хаосът и мръсотията не са в резултат на липса на пари за фирмите, а защото управляващите толерират, вместо да санкционират, бездействието им. Сега ги награждават с двойно повече пари.” - споделя мнението си Борис Бонев.


Градските активисти са убедени, че софиянци стават свидетели на поредния етап на източване на публичен ресурс с неизгодни дългосрочни договори, които са в полза на частни фирми. “Нямаме никакво доверие на кмета Фандъкова и назначените от нея зам.-кметове. Контрол и глоби няма, тъй като над фирмите е опънат чадър от страна на Столичен инспекторат, който е на пряко подчинение на кмета на София. Все по-ясно ни става истинското намерение Ивайло Иванов от МВР да бъде назначен лично от г-жа Фандъкова за шеф на Инспектората - източването да продължава!” - казва Андрей Зографски от Спаси София.


От организацията припомнят, че по време на управлението на ГЕРБ беше унищожено и източено общинското предприятие за сметопочистване, което работеше на далеч по-ниски цени спрямо частните фирми. “Очевидно е защо Чистота Искър беше унищожено - за да се осигури бизнес за частните фирми на неслучайни собственици. Става дума за огромни суми, като само в тази поръчка разликата е над 60 млн. лв. Докато Фандъкова непрестанно се оправдава с липса на пари, се дават стотици милиони на фирми чрез съмнителни търгове и фиктивна дейност, която никой не контролира. Замислете се колко десетки нови детски градини или квартални улици и паркинги могат да се построят с 60 млн. лв.!” - пита Борис Бонев.


От Спаси София настояват за незабавно прекратяване на скандалната поръчка и оставките на отговорните лица, допуснали толкова високи цени. “Управлението потъна в корупция! Оставка трябва да даде не само ресорния зам.-кмет! В крайна сметка кметът Фандъкова е лично отговорна за изразходването на парите на софиянци, а те се източват във всякакви посоки. Вече на всички е ясно, че управлението на ГЕРБ в София е изчерпано и корумпирано и трябва да бъде демонтирано! В противен случай ще оставят София в огромни дългове и с неизгодни дългосрочни договори, което ще блокира развитието на града за следващото десетилетие!” - категоричен е съветникът от Спаси София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 12351 |10.12.2021 Мира Баджева: Учудващо е, защо Нинова не припознава Бойко Рашков като свой министър . 5| 9089 |09.12.2021 Явор Дачков: Нинова е като политически хищник, но Радев е в кабинета чрез Янев . 5| 2934 |09.12.2021 Демерджиев поиска дисциплинарка за Гешев и заместничката му Цветанова . 8| 2917 |09.12.2021 Нова Зеландия ще забрани продажбата на цигари на следващите поколения заради рака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads