Реклама / Ads
1| 3683 |25.10.2023 НОВИНИ

МЗ: Спешните лекари ще могат да изписват антибиотици на хартиена рецепта до 1 март 2024 г.

.
Източник: БГНЕС
Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. С него се предлага удължен гратисен период за издаването на електронни рецепти от работещите в центровете за спешна медицинска помощ.
 

В срок до 1 март 2024 г., единствено за служителите от ЦСМП, се допуска предписване на лекарствени продукти за лечение на диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба и на хартиен носител.

 

При изпълнение на предписанията, магистър-фармацевтът трябва да извършва проверка в списъка на лицата, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на Националната здравноинформационна система. В случай, че съответното лице не е вписано в списъка, предписанието не се изпълнява.

 

„Решението е взето в резултат на затруднения с предписването на тези лекарствени продукти в спешни случаи от екипи на ЦСМП, когато те извършват прегледи на пациенти в спешни състояния в отдалечени и труднодостъпни райони на страната без връзка с интернет. Установи се, че много от тези екипи не разполагат с техническата възможност да предписват лекарствени продукти електронно. Целта на допълнението е да се осигури преходен период, през който за медицинските специалисти, работещи в ЦСМП да се осигури техническа възможност за електронно предписване. С промяната се цели предотвратяване на случаите, в които пациенти, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони на страната няма да могат да получат предписаните медикаменти поради липса на технологична възможност за това. Предвижда се наредбата да влезе в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“, за да могат тези процеси да стартират своевременно”, посочват от МЗ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3678 |24.10.2023 Драмата с е-рецептите: Лекарите прозират търговски интерес. Ще се създаде черен пазар . 2| 3753 |23.10.2023 Проф. Хинков предложи да се върне възможността на спешните медици да изписват антибиотици с хартиена рецепта . 1| 3601 |23.10.2023 Лекарите създават проблема с е-рецептите, твърди председателят на БФС . 6| 3659 |18.10.2023 Жертвите на домашно насилие ще могат да подават сигнали с мобилно приложение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads