Реклама / Ads
14| 4839 |19.05.2011 НОВИНИ

Спецченгетата чисти; не са били Т.Попов

.
Цветан Цветанов Източник: Булфото
Проверка извършена от МВР е констатирала, че няма насилие и превишаване на правата по време на ареста на Тенчо Попов. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на брифинг във вътрешното ведомство.
 

Той обясни, че спецполицаите са действали според вътрешноведомствените нормативни правила, които са от 2002-2003 година.

Вицепремиерът заяви, че е нарушена точка 7 от Етичния кодекс, като 4 от спецполицаите са извършвали действия морално укорими и уронващи престижа на МВР. След проверката е установено, че 4 полицаи трябва да бъдат предложени за дисциплинарно наказание порицание.

В действителност обаче ще бъде наказан само един от тях, тъй като по отношение на останалите е изтекъл едногодишният срок от провеждането на акцията, а по отношение на един от тях ще бъдат взети мерки, тъй като той е бил в по-продължителен отпуск, обяви още Цветан Цветанов.

Той заподозря, че защитата на Попов е действала по този начин и умишлено не е представила записа по-рано, за да може да се възпрепятства проверката и евентуалното наказание.

Шефът на МВР е видял на записа, че служителката в офиса на Попов, въпреки полицейското разпореждане, е направила опит да затисне вратата. По думите на Цветанов Тенчо Попов също е направил опит да спре действията на спецполицаите.
Цветанов посочи, че през цялото време служителите на вътрешното министерство не са знаели на какъв адрес отиват, не са направили предварително проучване на мястото, тъй като до последно не е било сигурно къде точно ще стане предаването на парите от подкупа.

Вицепремиерът отправи молба към всички, които извършват престъпление да се спазват полицейските разпореждания. Уверявам ви, че ако това се прави, полицаите ще бъдат максиламално внимателни, любезни и възпитани, подчерта той.
Според него действията на българските полицаи по нищо не се различават от тези на колегите им от Ню Йорк по време на ареста на шефа ва МВФ Доминик Строс-Кан. Цветанов заяви, че резултати от проверката ще бъдат изпратени в Софийска градска прокуратура, за да отпаднат всички съмнения.

Frognews.bg припомня,че по време на съдебно заседание по делото срещу бившия военен министър Цонев, Тенчо Попов и Николай Сантиров защитата на Попов показа видео от охранителните камери в офиса на Попов.

Записът показва ареста на подсъдимия, при който той е блъснат силно в стената, след това пада на земята и е ритнат от един от антимафиотите. След ареста няколко от спецполицаите сядат на дивана в помещението и се снимат за спомен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4736 |06.05.2011 СРС-та били необходими, а всяко забавяне фатално . 57| 5868 |24.04.2011 Хр. Събев: Владиците са били доносници; предавали са енорияшите . 23| 4736 |19.04.2011 Фидосова мълчи за доходите си, били служебна тайна . 2| 4912 |15.04.2011 Закопчаха пощенски служителки ограбили клиенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads