Реклама / Ads
15| 7205 |18.04.2020 НОВИНИ

Специалист по медицинско право: Правилата се неясни, ще има лавина от дела

.
Мария Петрова
Нормално е, когато всички се опитват да спазват едни правила, те да бъдат ясни и недвусмислени. Нещо, което не наблюдаваме, за съжаление, със заповедите на министъра на здравеопазването”, коментира днес пред Би Ти Ви специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова.
 

Според нея заради пороците на заповедите, ще има лавина от дела.

 

 Тя даде пример със забраната за посещение на паркове и градинки като посочи, че има различно тълкуване, а това се дължи на факта, че в заповедта те не се изреждат ясно и точно.


"Остро ги критикувам, защото оставам с впечатление, че те всяват смут в обществото и хората наистина не могат да разберат какво им е позволено и какво им е забранено", подчерта Петрова.


Тя даде пример с дела за нарушена карантина, които е прочела, и обясни, че в тях прави впечатление, че повечето хора не са били наясно, че карантина означава да останат вкъщи и да не излизат от дома си.


Юристът коментира и заявките на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, както и на ръководството на МВР през последните дни, че за лъжливи данни в декларациите при пътуване хората могат да бъдат санкционирани с глоба от 100 до 300 лв., както и с лишаване от свобода до 3 г.


Петрова подчерта, че това е съвсем друг текст от закона, а декларациите не са прикрепени към никакъв нормативен акт, по който се носи наказателна отговорност. Те са регламентирани само в заповед на министъра на здравеопазването. Освен това, според нея, у всички, които са останали в София за празниците, остава и усещането, че не всички нарушители на ограниченията за пътуване ще бъдат санкционирани.


Именно по тази причина, по думите й, се създава предпоставка за това хората, които не искат да спазват правилата за противоепидемичните мерки, да намерят "вратичка" в заповедите или в закона и да дават лош пример на останалите, които също са с ограничени права по време на извънредното положение.


"Трябва да се спазват основните принципи в подобни положения - равнопоставено да третираме всички, мерките да са пропорционални, защото докато в село Паничерево имаше издадена изрична заповед на министъра на здравеопазването. По отношение на столичните квартали такава липсваше", коментира д-р Мария Петрова по повод напрежението преди дни в кварталите "Филиповци" и "Факултета".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3866 |03.04.2020 ЕК маха митата и ДДС-то за внос на медицинско оборудване . 10| 4395 |31.03.2020 Китай и Русия изпратиха медицинско оборудване на САЩ . 1| 4836 |25.03.2020 Д-р Неделчо Тотев: Персоналът в една болница е разликата между простия креват и медицинското легло . 2| 4649 |18.03.2020 Специалистите облякоха първите БГ защитни облекла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads