Реклама / Ads
0| 4860 |13.09.2022 НОВИНИ

Специалистът John Mark McDonald: Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна, защото ...

.
Ще прибегне ли Путин до ядрени оръжия, след като от множество анализи по темата от различни специалисти, става все по-ясно че той има малки или никакви шансове да победи в Украйна с конвенционална война? Особено след като украински сили започнаха да нанасят удари, включително на руска територия днес.
 

Специалисти в ядреното оръжие като John Mark McDonald, който изучава материята от близо тридесет години споделят интересни тези по въпроса. Според тях дори целият руски ядрен арсенал да бъде използван срещу Украйна, това няма да промени съществено хода на войната, пише Kaldata.com.


Звучи изненадващо, но защо е така? Мощта на ядрените оръжия е използвана като страшилище толкова дълго, че силата на ядрения взрив лансирана от медии, филми и книги, няма почти никаква връзка с действителната му разрушителна мощ. Нито една ядрена сила не може да си позволи да използва ядрено оръжие в битка, тъй като това би разкрило митичния им характер.


Ядрените оръжия са раздути до такава степен според специалиста, че никой не противоречи, когато някоя медия публикува изявление, в което се посочва, че и едно ядрено устройство може да унищожи света. Това, според McDonald е глупаво, очевидно невярно, но никога не се поправя.


През Втората световна война са използвани две бомби, но това е само върхът на айсберга. По-запознатите сигурно смятат, че на планетата все пак са взривени няколкостотин ядрени бомби в различните опити. Оказва се обаче, според официалната статистика, в историята са записани над три хиляди взрива на атомни бомби, за които се знае или се предполага, че са извършени, и това не се е отразило дори малко на оцеляването на живота на Земята.


Колко опасни са ядрените оръжия? Ядрените оръжия, ако не бяха отделна категория, щяха да бъдат класифицирани като запалителни оръжия. Те подпалват нещата. На практика могат да подпалят обекти на разстояние до две мили от самата детонация. Освен това ядрените детонации са много ярки и могат да заслепят хора на 20-30 мили. Това се ограничава единствено от кривината на Земята. Освен това те създават ураганни ветрове, тъй като въздухът около детонацията се разширява и свива. Ако се намирате навън и не сте защитени и сте на по-малко от една миля от ядрена детонация, ще умрете.


„Проблемът тук е, че Украйна е наистина голяма. Имам предвид големината на Тексас“, разказва специалиста. Градовете там обикновено са разпръснати, а по-големите от тях покриват над сто квадратни мили. Средностатистическата ядрена детонация изгаря само 2-3 квадратни мили от територията. Град с размерите на Киев би се нуждаел от около 200 бойни глави, за да бъде унищожен до основи.

 

Което ни води до следващата ни точка. Съвременните градове просто не са толкова уязвими за запалителни устройства. Съвременните градски центрове и индустриални зони са изградени от бетон и стомана. По-голямата част от щетите в Хирошима и Нагасаки са нанесени, защото почти всички сгради там са направени от дърво и хартия. Първоначалният взрив подпалва градските центрове в пожари, които се разпространяват и в крайна сметка изгарят по-голямата част от града. Съвременните градове просто не са толкова уязвими.


В Украйна, въпреки че в градовете им са изсипани милиони патрони, нито един от тях не се е запалил и не е изгорял до основи като Големите пожари в Чикаго и Лондон през XIX в. или огнените бури през Втората световна война. При японските ядрени взривове тухлените сгради все още стоят, въпреки че са много по-малко здрави от съвременните конструкции. Това води до най-изненадващото разкритие за ядрените детонации: Ако не сте навън, имате голям шанс да оцелеете дори в зоната на взрива. Ядрените взривове убиват предимно в пряка видимост. Огромната част от „радиацията“, създадена от ядрен взрив, е инфрачервена или топлина, каквато отделя газовата печка или камината. Освен ако сградата, в която се намирате, не бъде срутена от вятъра или не успеете да я напуснете, ако тя се запали, или не се окажете пред прозорец с пряка видимост към детонацията, вероятно ще оцелеете.


Така стигаме до истинската причина, поради която Путин няма да използва ядрени оръжия: те просто не са чак толкова ефективни в сравнение със страшилището, което е в колективното ни въображение. Ако ядрена ракета се взриви над централната част на Киев, никой няма да повярва, че това е бил истински ядрен взрив, защото градът все още ще е там и всички основни сгради все още ще стоят.


Друг въпрос е с колко атоми бомби разполага Путин? Цифрите, които се посочват за руския ядрен арсенал, са откровен фарс според мнозина. Това число се получава, като се вземат бомбите, които СССР твърди, че е създал, и се извади броят им, използван в програмата за изпитания. Така остават около 9000 бойни глави. На първо място, Русия не разполага с достатъчно системи за доставка, на които да постави тези бойни глави. Вторият проблем тук е, че ядрените бойни глави имат много кратък срок на годност. Те изискват детонатор, изработен от конвенционални експлозиви. Тези детонатори са едни от най-прецизните инженерни решения в историята на човечеството. Поредица от експлозиви трябва да избухне по такъв начин, че ядрото да бъде поразено от еднакво количество натиск от всички посоки едновременно. Ако някое от тези взривни устройства е дори малко повредено, ядрената бойна глава няма да избухне.


На практика имате изключително прецизна машина, разположена около ядро от материал, излъчващ силно лъчение. Твърдата радиация не е приятелски настроена към машините. Ядрените бойни глави трябва да се възстановяват поне веднъж на всеки пет години и да се поддържат много по-често от това. Дори и при такова положение една двадесетгодишна бойна глава е парче боклук. Изминаха повече от двадесет години, откакто клептокрацията на Путин дойде на власт. Специалистът е сигурен, че Русия разполага с редица потьомкински бойни глави, които се поддържат в отлична форма за инспекторите, но предвид сегашната руска система, руският ядрен арсенал най-вероятно прилича на руските танкови резерви: минимумът се поддържа в експлоатация, а останалото е купчина скрап.


„Понастоящем призракът на огромния руски ядрен арсенал е последната карта, която Путин има в ръката си. Ако той наистина я използва, това ще разкрие, че никога не е имал нищо друго освен празна ръка и блъфиране в нейна подкрепа.“, завършва анализа си John Mark McDonald.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4940 |08.02.2022 Johnson&Johnson спира производството на COVID ваксината си . 1| 2888 |04.10.2021 Johnson & Johnson иска одобрение за бустерна доза ваксина . 11| 3324 |21.09.2021 Втора доза от ваксината на ”Johnson & Johnson” повишава защитата срещу COVID-19 до 94% . 2| 3035 |19.05.2021 19 200 дози на Johnson & Johnson пристигнаха у нас. Утре чакаме Moderna

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads