Сряда, 20 Февруари 2019, 04:07
Frognews
1| 3853 |12.03.2018

Специализираният съд ще заседава по делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин

.
Даниел Митов
Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия министър на външните работи и неговият заместник Христо Ангеличин. Даниел Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин - в безстопанственост.
По данни на прокуратурата на Даниел Митов е повдигнато обвинение за това, че в периода 15 януари 2016 г. до 22 юли 2016 г., като министър на външните работи не е изпълнил служебните си задължение с цел да набави облага за търговско дружество, а от това на настъпили значителни вредни последици за ръководенето от него министерство в размер на 494 458,03 лв. От държавното обвинение посочват, че в нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Бившият външен министър е с наложена мярка за неотклонение „Подписка“. Христо Ангеличин е обвинен в това, че в същия период, като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция. Според прокуратурата в резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.

От прокуратурата посочват, че вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. В понеделник тръгва делото срещу ексвъншния министър Митов и заместника му 5| 4434 |11.03.2018 . Отложиха делото срещу кмета на Септември 2| 4422 |09.03.2018 . Продължава делото срещу кмета на Септември Марин Рачев 0| 4210 |09.03.2018 . Спецсъдът върна делото срещу Дянков и Трайков „по некомпетентност” на прокуратурата 2| 4649 |08.03.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах