Реклама / Ads
5| 3587 |20.01.2022 НОВИНИ

Спецпрокуратурата скастри Лена Бориславова. Нямало дела ”на трупчета”

.
По специфични обществени теми изказванията трябва да бъдат компетентни и да съдържат верни твърдения. С тези две изречение Специализираната прокуратура скастри шефката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. Обвинението посочи - няма дела на трупчета или забавени срокове.
 

Само преди два дни в ефира на bTV Лена Бориславова отправи остри критики към прокуратурата и заяви, че забравя принципа за разделение на властите. 

“Делата, които не са образувани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на Специализирания съд, именно на тях ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо", посочи преди дни Бориславова. 

 

Спецпрокуратурата обаче се засегна. Причината - това е поредната остра критика към институцията, която месеци наред се оплаква, че искат да закрият специализираното правосъдие, което постига завидни резултати. В същото време редица международни доклади посочват, че страната ни има огромен проблем с присъдите за корупция по високите етажи. “Новият тласък”, който Бориславова иска да се даде на спецпрокуратурата било “подвеждащо намерение”. 

 

От спецпрокуратурата обясняват, че всички дела, които постъпват в българските съдилища, в т.ч. в специализираните такива, се образуват и се разпределят на съдебните състави още в деня на постъпването им или най-късно в следващия работен ден. Този процес се отчита електронно в общата "Единна информационна система на съдилищата" в Република България, данните от която се отразяват незабавно във Висшия съдебен съвет, а всеки български гражданин може да се осведоми чрез нея за образуване на делото.


“Популизмът и пропагандата по темата за специализираното правосъдие, целящи уронване на престижа му, с оглед постигане на обществено търпимото му ликвидиране, не са подходящи спътници на целената съдебна реформа, която изисква задълбоченост, прозорливост и много сериозен експертен потенциал”, заявяват още от прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3648 |19.01.2022 ГЕРБ напусна пленарната зала по време на президентското слово . 5| 3119 |18.01.2022 Елена Йончева: Българският премиер ще бъде поканен на изслушване в мониторинговата група на ЕП на 27 януари . 5| 3324 |18.01.2022 Спецпрокуратурата разследва поръчките на тестове за учениците . 1| 3496 |17.01.2022 Оставката на Цацаров - първо през антикорупционната комисия в НС, а после - в пленарна зала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads