Реклама / Ads
2| 3762 |22.11.2022 НОВИНИ

ЕК: Спират докладите за Румъния. За България те остават по Механизма за сътрудничество и проверка

.
Според Европейската комисия Румъния е изпълнила показателите по Механизма за сътрудничество и проверка. Наблюдението през този инструмент може да бъде прекратено. За България все още няма такова решение.
 

През 2019 година България получи същата оценка за спиране на докладите по Механизма за сътрудничество и проверка. Окончателните решения за премахване на Механизма обаче трябва да бъдат взети от държавите членки.

 

БНТ припомня, че последният доклад за Румъния идва преди важното за двете държави гласуване на 8-ми декември за приемането им в Шенген. Един от аргументите на Нидерландия, която е против приемането на Румъния и България в Шенген, е наличието на допълнително наблюдение върху двете страни чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

 

Високопоставен представител на Еврокомисията коментира днес, че по отношение на България няма промяна в позицията на институцията от 2019 година насам. Той съобщи, че българските власти са поели ангажимент да приемат закон за отговорността на главния прокурор в следващите шест месеца. Това е една от основните критики към страната ни както от страна на Брюксел, така и от Венецианската комисия.

 

Дори и да бъде окончателно премахнат Механизмът за сътрудничество и проверка, България и Румъния ще продължат да бъдат обект на наблюдение в рамките на годишния доклад за върховенството на закона, който Еврокомисията изготвя за всяка една страна от ЕС.

 

Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден през 2007г. при приемането на България и Румъния в ЕС, за да отговори на притесненията на голяма част от останалите държави членки, свързани с борбата с корупцията, организираната престъпност и укрепването на съдебната система в двете страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2828 |07.11.2022 Заради натрупан дълг: Спират тока на Белодробната болница във Варна . 0| 3315 |03.11.2022 Силно земетресение в Румъния. Усети се и у нас . 0| 2914 |04.10.2022 Важно за шофьорите: Спират движението между Стара Загора и Ямбол по АМ „Тракия“ . 12| 5887 |29.09.2022 Спират преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads