Реклама / Ads
0| 2544 |16.07.2022 НОВИНИ

Спират „Брикел“, ако не се справи с високите нива на замърсяване

.
Борислав Сандов Източник: БГНЕС
Принудителна мярка за спиране на дейността на „Брикел“ в Гълъбово ще бъде наложена, ако не изпълни предписанията за справяне с неорганизираните емисии и праховото замърсяване. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов по време на посещението си в Стара Загора, съобщиха от МОСВ.

„В момента това предприятие не изгаря отпадъци. Трябва да гори смесено наред с въглищата и биомаса – слама, като част от горивния процес. Но отпадъци няма право да изгаря. Има предписания от РИОСВ – Стара Загора за справяне с проблемите, свързани с неорганизираните емисии, които, ако не бъдат изпълнени, ще последват действия както спрямо „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград, който беше временно затворен. Аз ежедневно получавам снимки с това как пуши не само от комина“, каза той.

 

Вчера Сандов направи опит да влезе за проверка в централата, но не беше допуснат от охраната. След пристигане на полицаи и служители на РИОСВ - Стара Загора беше съставен протокол за неправомерното възпрепятстване на контролен орган и беше направена допълнителна проверка, с установени нарушения в нея.

 

На място министърът заяви, че предприятието работи в абсолютен разрез със законите на България и по-конкретно в нарушение на Закона за опазване на околната среда дори след приключилия планов ремонт.

 

Във връзка с решенията за управление на отпадъците на община Стара Загора Борислав Сандов обобщи, че първо трябва да се стремим към ограничаване на отпадъците и тяхното разделно събиране при източника. След това към повторно използване на продукти и опаковки, рециклиране и компостиране на биологичната фракция, с което се свежда до минимум изхвърлянето им в депото. Според него проектът на общината за изграждане на нова клетка за депониране може да се финансира от ПУДООС.

 

„В ТЕЦ „Контурглобал Марица изток 3“ ще бъдат изгорени експериментално 50 тона битови отпадъци. Операторът е подал заявление за това в МОСВ и ще бъдат изгорени битови отпадъци от Столичната община“, съобщи в отговор на журналистически въпрос министърът на околната среда в оставка.

 

По думите му целта е да се разбере дали горивната инсталация на централата може да работи по този начин.

 

„Не казвам, че тази централа се готви в бъдеще да гори боклук вместо въглища. Но тя е една от двете американски централи, на които в момента държавата плаща за вредните емисии. Тези договори изтичат до 2024 и 2026 г. и централи като „АЕS Гълъбово“ и „Контурглобал Марица изток 3“ вече търсят алтернативи, за да намалят тези емисии във времето, когато ще трябва да ги плащат сами“, обясни Борислав Сандов.

 

За експериталното изгаряне не е необходима ОВОС, но при намерение за трайна промяна на горивото ще се изисква екооценка. Той припомни, че централата има собствен мониторинг, но на място ще има и мобилни измервателни станции, които ще следят основните показатели на вредните вещества. Целият процес ще се наблюдава от РИОСВ - Стара Загора и Изпълнителната агенция по околна среда, като ще има три отделни измервателни станции около обекта в това време.

 

Лицензирането и управлението на зоопарка в града министърът посочи като добър пример за сътрудничество на местно и държавно ниво. „Градът е едно от най-зелените места в България. Тук има добри перспективи за развитие не само като географско местоположение, но и благодарение на всички предпоставки за европейски политики и тяхното прилагане“, каза още министър Сандов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2403 |12.07.2022 Важно и лесно: 7 начина да се справите със стреса и да загърбите тревогите . 0| 2697 |11.07.2022 Доставките на руски газ към Германия спират за 10 дни . 0| 2588 |10.07.2022 Зеленски: Бруталните атаки на руската артилерия в Донбас не спират . 0| 2398 |04.07.2022 Вяра Емилова, БСП: Нашите министри се справиха и ще ги подкрепим и в нов кабинет
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads