Реклама / Ads
0| 2589 |13.09.2022 НОВИНИ

Затварят ТЕЦ „Марица 3“ - Димитровград заради замърсяване на въздуха

.
Росица Карамфилова, Росен Христов Източник: БГНЕС
Властите спират временно Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Марица 3“ - Димитровград заради нарушение на нормите на замърсяване на въздуха. Това обявиха на съвместен брифинг служебните министри на околната среда и водите и на енергетиката – Росица Карамфилова и Росен Христов. Последните превишения на позволените нива на серен диоксид бяха регистрирани преди дни.
 

Двамата министри заявиха, че освен риск за здравето на населението, честите нарушения на екологичните норми от страна на ТЕЦ „Марица 3“ поставя под риск функционирането на цялата електроенергийна система у нас и могат да доведат дори до спирането на големите инсталации в маришкия басейн.

 

Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК, която позволява 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. В периода от петък до събота ТЕЦ „Марица 3“ е извършил 8 средночасови превишения от 24 позволени общо за всички централи у нас. С регистрираното замърсяване от ТЕЦ „Марица 3“, страната ни вече е достигнала позволените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. Междувременно срещу страната ни се водят две наказателни процедури за качеството на въздуха - за високото ниво на фини прахови частици и за високи нива на серен диоксид.

 

„Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а още 3 месеца има до края на годината. С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител. Мощността на ТЕЦ Марица 3, в същото време, е незначителна, а инсталациите в маришкия басейн са критични за цялата енергийна система. И с още 2 нарушения в ТЕЦ Марица 3 се рискува работата на маришките централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество, при положение че всички съседни държави внасят електричество у нас“, каза служебният енергиен министър Росен Христов.

 

Затова ТЕЦ Марица 3 спира работа временно и ще подлежи на проверки от страна на МОСВ. Ако изпълни екологичните предписания, работата му ще бъде възобновена.

 

Според Христов спирането на работа на ТЕЦ-а няма да се отрази сериозно на производството на ток у нас, тъй като мощностите му са незначителни.

 

„Всички тези предписания, които се дават, са форма на консултация как да си приведат производството в определените норми и това е технически възможно. Те могат да работят в тези параметри - просто ги нарушават системно с цел икономическа изгода или техническа некомпетентност“, каза енергийният министър.

 

ТЕЦ „Брикел“ продължава да работи, но с ежедневни проверки от страна на МОСВ. За целта са командировани служители от различни регионални екоинспекции, които дежурят и през почините дни.

„"Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации, но има комплексни разрешителни, които са определили условия, при която всяка от тези инсталации може да работи. Неизпълнението на тези разрешителни води до нарушение на екологичните норми, а това води до прекратяването на дейността им до привеждане в съответствие“, заяви на свой ред министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

 

„В момента срещу България има две наказателни процедури заради превишаване на нормите за замърсяване на въздуха. Те са за превишаване стойностите на серен диоксид и фини прахови частици. Нашият фокус е превантивен контрол“, добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2702 |12.09.2022 Димитровград осъмна с мръсен въздух . 0| 2709 |10.09.2022 Залпово замърсяване със серен диоксид в Димитровград . 0| 2687 |07.09.2022 Балтийските държави затварят границите си за руски граждани . 0| 2680 |05.09.2022 Димитровград е бил обгазен със серен диоксид за кратко вчера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads