Реклама / Ads
4| 2740 |08.03.2023 НОВИНИ

Според социологическите проучвания мнозинството руснаци подкрепят войната. Така ли е в действителност?

.
Източник: личен архив
Според социологическите проучвания мнозинството руснаци подкрепят войната. Изследователите от независимия проект "Хроники", които задаваха на респондентите си допълнителни контролни въпроси за отношението им към руската агресия, обаче успяха да установят, че освен "декларативното мнозинство" на подкрепа (60%), има и второ мнозинство - "мнозинството от несъпротивата" на войната (50 -52%).
 

В проучванията на независимия проект "Хроники" подкрепата за SVO през първата година от войната се колебае най-вече на ниво 55–60%. Освен обичайната опция „Затруднявам се да отговоря“, на респондентите беше предложен вариант „Не искам да отговоря“, който е по-подходящ за обстоятелствата на силен социален натиск.

 

В резултат както групата, подкрепяща войната, така и групата, която не я подкрепя, са по-малко в проучването на "Хроника", отколкото в други анкети.

 

Ако на декларативно ниво мнозинството в Русия е „партията на войната“ (59%), то в контекста на двустепенен анализ става ясно, че малко повече от 60% от респондентите или декларират, че не подкрепят войната (10%) или не декларират своята подкрепа — мълчат (30%) или декларират подкрепа, но всъщност не подкрепят провоенни политики и вярвания.


Това е потенциалното мнозинство противници на войната, което обаче отсъства в публичното пространство. Причината е, че зад фасадата на декларативното мнозинство, подкрепящо войната, откриваме друго почти мнозинство (52%), което би могло да се нарече „партия на съпротивата” срещу войната.


Това мнозинство включва онези, които само декларативно се придържат към нормативната позиция на „подкрепа“, онези, които се въздържат от изразяване на пряко отношение към войната и в същото време не подкрепят провоенни политики и убеждения, и накрая, тези, които го правят не изразява пряка подкрепа за войната, въпреки че споделя едни или други провоенни убеждения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4722 |04.03.2023 Според британското военно разузнаване украинските сили са подложени на все по-ожесточен натиск . 24| 3382 |03.03.2023 Според ”Вагнер” Бахмут е обкръжен . 29| 5086 |02.03.2023 Гледаме сериала “Кражбата на магистралите” според арх. Шишков. Липсват до 30% от асфалта . 8| 3141 |01.03.2023 Войната в Украйна - във фокуса на предизборната кампания според анализатори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads