Реклама / Ads
12| 5057 |18.09.2020 НОВИНИ

Според Теменужка Петкова COVID-19 ”ударил” и проекта АЕЦ ”Белене”

.
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за ”АЕЦ” Белене” наистина е замряла, призна енергийният министър Теменужка Петрова. За това обаче е виновен само и единствено коронавирусът, обясни тя в Народното събрание, където участва в парламентарния контрол.
 

Според Петкова, цитирана от "Сега",  проблемът идва от следното:  Кандидат-инвеститорите трябва да се запознаят с обемистата документация по проекта, която е струпана в специална "информационна стая" в сградата на НЕК. Заради пандемията и ограниченията в пътуванията обаче обаче чуждестранните компании не могат да командироват експертите си в София да четат на място папките. 

 

Енергийният министър уточни, че дотук са изминати четири етапа от процедурата и че в момента сме на фаза пет, зациклила заради Ковид-19. Тя припомни, че в състезанието за АЕЦ "Белене" остават четири компании от САЩ, Франция, Корея и Китай.

 

Становището на Агенцията за ядрено регулиране е, че всички документи и одобрения, които е издала за ядрения проект досега, остават валидни, вкл. и за площадката в Белене. Предстои да бъде лицензиран техническият проект, а освен това трябва да бъде направен анализ дали всичко е в съответствие с новото законодателство, каза Теменужка Петкова. Анализът ще бъде възложен на изпълнител чрез обществена поръчка. Поръчката обаче още не е обявена. И тук коронавирусът се оказва непреодолима пречка - тъй като избраната процедура е "пряко договоряне" и изисква контакти "очи в очи".


Депутатите от БСП Васил Антонов и Таско Ерменков обвиниха правителството, че умишлено бави проекта АЕЦ "Белене".Те изтъкнаха, че в току-що публикуваната от Министерството на енергетиката обновена енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. никъде не се говори конкретно за  "АЕЦ Белене", само бегло се споменава за някакви два ядрени блока с мощност по 1000 мегавата. 

Министър Петкова обясни, че документът е стратегия, което означавало,  че не е необходима конкретика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 6293 |17.09.2020 Според Деница Сачева Христо Иванов е дeзертьор. ”Захапа” и Мая Манолава . 7| 4765 |10.09.2020 Петър Бояджиев: Според Борисов 62% от българите са мафиоти . 17| 6082 |21.08.2020 Според областния на София Илиян Тодоров протестиращите са ”изроди” и ”алкохолизирана тълпа” . 35| 18173 |13.08.2020 Адв. Силвия Петкова: Протестиращите могат да съдят МВР. За ЕСПЧ блокадите са гражданско и човешко право

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads