Реклама / Ads
5| 15012 |21.12.2018 НОВИНИ

Спряха въздуха в ареста на Иванчева, съкилийничката й припадна

.
Десислава Иванчева, Биляна Петрова
Спряха достъпа на въздух до килията на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Заради липса на кислород жена от същата килия е припаднала миналия месец. Това става ясно от жалба на Иванчева до омбудсмана и правосъдния министър, внесена в четвъртък. Тя ги моли да се поправи вентилационната система, за да може в ареста да се диша нормално.
 

Междувременно от правосъдното ведомство казаха, че няма система, която да следи с гривни  пуснатите под домашен арест лица. По тази причина двете жени ще останат в ареста, въпреки, че съдът реши да ги пусне в събота на обяд.

 

Ето целия текст на Жалбата за липсана на въздух в килията:

До

Цецка Цачева

Министър на правосъдието

 

Мая Манолова

Омбудсман на РБ

 

Копие до

СНС, 14 състав

НОХД 2617/18г.

 

ЖАЛБА

от Десислава Петрова Иванчева и

Биляна Емилова Христова-Петрова

Арест „М-р Г. Векилски“, ет. 2, ст.6

 

Уважаема г-жо Цачева,

Уважаема г-жо Манолова,

 

Моля да вземете спешни мерки за осигуряване на свеж въздух и кислород в килията. От 22.11.2018г. в килията вече сме 3 (три) жени, за кратко бяхме четири и буквално не ни стига въздух, задушаваме се, чувстваме се като в газова камера. Постоянното усещане е за умора, сънливост, липса на концентрация. Излизането по 1 час на ден за престой на открито не е достатъчно, за да се възстановим и да работим по личната си защита. Само се молим някой да отвори вратата, за да влезе поне малко въздух от коридора.

В килията липсват проветряване и вентилация. Прозорците са неотваряеми, в долната им част има клапи за въздух (тесни прорези) , които са запушени с кал, прах, паяжини, но не можем да ги почистим сами, защото са недостъпни – необходимо е надзорно-охранителният състав (НОС) да отключи решетката. Системата за изкуствена вентилация на килията не работи. След устно оплакване на 26.11.2018 г. вечерта за кратко вентилацията в килията работеше – чуваше се специфично бръмчене и с усещаше леко движение на въздуха, но това е единичен случай, след това вентилацията не е работила. След това на многобройните устни оплаквания, които са по-скоро зов за помощ, служителите от НОС казват, че са безсилни. Вентилацията на централно ниво (в края на коридора) е пусната и бучи, но до килията не стига свеж въздух. Охраната ни обясни, че знаят, че трябва да се направи ремонт на вентилационната система, но не зависи от тях.

Третата задържана в килията припадна от липсата на достатъчно кислород на 27.11.2018г. Ситуацията наистина е критична.

Пуснали сме няколко жалби – първата още на 26.10.2018г., когато бяхме само двете в килията, но никой не предприема действия. Нещо повече, в писмо N 10963 директорът на ГДИН ни отговори (написа), че прозорците на килията са отваряеми и че осигурява достъп на свеж въздух, което категорично не е вярно. Но след тази откровена лъжа, идваща от най-високо ниво, ръководството на арест „Векилски“ вижда индулгенция за своето бездействие и не предприема никакви мерки, дори и най-елементарните – да почистят клапите за въздух или поне от човещина от време на време да отварят вратата на килията.

 

Моля да се предприемат спешни действия за осигуряване на достатъчно свеж въздух и кислород, защото в текущата ситуация не можем да се готвим за делото и това нарушава правото ни на лична защита, което пречи, забавя провеждането на справедлив съдебен процес в разумен срок.

 

Моля да се ремонтира и вентилационната система на килията.

Кардинално, за да се реши проблемът, е да се сложат отваряеми прозорци – това може да стане за 1 ден и би струвало малко пари, защото прозорците са с малка площ. Има достатъчно решетки, които да гарантират безопасността. В другата част на същата сграда, където са килиите на Софийски централен затвор, прозорците са отваряеми, т.е. няма технически проблем и в ареста прозорците да се сменят с отваряеми.

 

30.11.2018г. С уважение: (подпис Д. Иванчева)

(подпис Б. Петрова)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4447 |21.12.2018 Ако намерят гривни, пускат Иванчева и Петрова от ареста . 1| 4630 |20.12.2018 Алкохолният бос Миню Стайков остава в ареста . 2| 4116 |20.12.2018 Отпускат 205 млн. лв. за пречистване на въздуха в София . 0| 4074 |20.12.2018 Шофьорът, прегазил полицай, остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads