Реклама / Ads
4| 4056 |19.11.2019 НОВИНИ

Сръбската църква осуети откриването на храм, дарен от България за Западните покрайнини

.
Източник: БГНЕС
Сръбската православна църква забрани откриването на дарената от България църква в Западните покрайнини. Църквата е дарение от Дирекцията по вероизповедания в България и трябваше да бъде монтирана на Архангеловден в сръбското село Ракита.
 

“Тази църква не е получила благословията от съответния епископ”, казали от Нишката епархия пред телевизия N1. Оттам изрично са подчертали, че “в този храм не може да има богослужения”, предаде БГНЕС.

 

Миналата седмица инициаторът на дарението Сашо Златанов от Българския културно-информационен център заяви, че е получил благословия от Епархията. “Получихме благословията от Нишката епархия и църквата може да бъде поставена. Това ще стане, когато получим и камбанарията. Отецът от Погановския манастир вече освети храма”, каза Златанов.

 

Днес обаче от Нишката епархия твърдят, че “са разбрали за църквата от новините във вестниците и при тях не е пристигнала никаква молба”. Според тях ставало въпрос “за изцяло частна инициатива, която е извън юрисдикцията на Епархията и тя не се намира върху църковен имот”.

 

В официалното съобщение от Нишката епархия подчертават, че “в църквата няма да има никакви богослужения и други църковни дейности”.

 

Дарението предвиждаше православната църква да бъде инсталирана като преместваема монолитна конструкция върху частна земя, за да могат вярващите да посещават храма.

 

В Западните покрайнини живее компактно и значително българско малцинство. Само преди месеци сръбските власти върнаха обратно дарение на Софийската община за децата на 24 май, а в Деня на будителите отказаха и върнаха дарението за училищата.

 

Преди по-малко от година пак там бяха аресутвани български лекари, които безплатно преглеждаха жители на Босилеград.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4661 |08.11.2019 Александрийската патриаршия призна автокефалната Украинска Православна църква . 3| 4335 |04.11.2019 Вятърът пречупи огромна върба пред църквата ”Св.Седмочисленици” в София . 4| 5158 |23.09.2019 Поклонението на Юлиан Вучков ще е в четвъртък в църквата Свети Седмочисленици . 0| 3754 |31.07.2019 Православната църква отбелязва Богородични заговезни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads