Реклама / Ads
2| 4318 |21.10.2023 НОВИНИ

Срещата за мир в Кайро се разкъса между правото на Израел да се защитава и призива за палестинска държава

.
Източник: Facebook
На срещата на върха в Кайро в събота арабските лидери осъдиха израелските бомбардировки в Газа, а европейците заявиха, че цивилните трябва да бъдат защитени, но Израел и високопоставени представители на САЩ отсъстваха и не постигнаха съгласие за овладяване на насилието, предаде "Ройтерс".
 

Египет, който свика срещата и беше неин домакин, заяви, че се е надявал участниците да призоват към мир и да възобновят усилията за разрешаване на десетилетния стремеж на палестинците към държавност.

 

Срещата обаче приключи без лидерите и външните министри да се споразумеят за съвместно изявление, две седмици след началото на конфликта, в който загинаха хиляди хора и който доведе до хуманитарна катастрофа в блокирания анклав Газа с население от 2,3 млн. души.

 

Дипломатите, участващи в разговорите, не бяха оптимистично настроени за пробив, тъй като Израел подготвяше сухопътна инвазия в Газа, целяща да унищожи войнстващата палестинска групировка Хамас, която на 7 октомври вилня в градовете й, убивайки 1400 души.

 

Докато арабските и мюсюлманските държави призоваха за незабавно прекратяване на израелската офанзива, западните държави изразиха предимно по-скромни цели, като например хуманитарна помощ за цивилните.

 

Йорданският крал Абдула осъди това, което нарече световно мълчание по отношение на израелските атаки, при които са загинали хиляди хора в управляваната от Хамас Ивица Газа и над един милион са останали без дом, и призова за безпристрастен подход към израелско-палестинския конфликт.

 

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че палестинците няма да бъдат разселвани или прогонвани от земята си.

 

"Ние няма да напуснем, няма да напуснем", заяви той на срещата на върха.

 

Франция призова за създаване на хуманитарен коридор в Газа, който според нея може да доведе до прекратяване на огъня. Великобритания и Германия призоваха израелските военни да проявят сдържаност, а Италия заяви, че е важно да се избегне ескалация.

 

Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел и жизненоважен участник във всички предишни мирни усилия в региона, изпратиха само своя шарже д'афер в Кайро, който не говори публично на срещата.

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че основната цел на срещата на върха е "да се изслушаме взаимно".

 

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ОГЪНЯ


Срещата имаше за цел да проучи как да се предотврати по-широка регионална война. Дипломатите обаче знаеха, че публичното съгласие ще бъде трудно поради чувствителността на призивите за прекратяване на огъня, дали да се споменава нападението на Хамас и правото на Израел да се защитава.


Арабските държави се опасяват, че офанзивата може да прогони жителите на Газа за постоянно от домовете им и дори в съседни държави - както се случи, когато палестинците избягаха или бяха принудени да напуснат домовете си по време на войната през 1948 г. след създаването на Израел.


Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси заяви, че страната му се противопоставя на това, което той нарече разселване на палестинци в египетския предимно пустинен регион Синай, като добави, че единственото решение е независима палестинска държава.


Египет се опасява от несигурност в близост до границата с Газа в североизточната част на Синай, където се сблъска с ислямистко въстание, което достигна своя пик след 2013 г. и сега до голяма степен е потушено.


Йордания, в която живеят много палестински бежанци и техните потомци, се опасява, че един по-широк пожар ще даде на Израел възможност да изгони масово палестинците от Западния бряг.

 

Малко преди откриването на срещата на високо равнище камиони, натоварени с хуманитарна помощ, започнаха да влизат през пропускателния пункт Рафах в Газа. От няколко дни Египет се опитва да насочи хуманитарна помощ към Газа през пропускателния пункт - единствената точка за достъп, която не се контролира от Израел.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3935 |21.10.2023 Почина легендата на aнглийския футбол сър Боби Чарлтън . 2| 3864 |21.10.2023 Изследовател: Очаквам масова размяна на взетите от Хамас заложници за палестинци, арестувани в Израел . 8| 4158 |21.10.2023 ГЕРБ иска дерогацията на руския петрол да падне по-бързо. ДПС ще ги подкрепи . 10| 3872 |21.10.2023 ИТН ще подкрепи и втория вот на недоверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads