Реклама / Ads
1| 3936 |21.10.2023 НОВИНИ

"Трябва да действаме сега". Какво казаха европейски и арабски лидери преди срещата за войната в Близкия изток?

.
Източник: Sheikh Mohamed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan/Facebook
"Ние няма да напуснем, ще останем на нашата земя", заяви днес палестинският президент Махмуд Абас по време на откриващата си реч на срещата на върха за мир в Кайро, предаде "Ройтер"с.
 

Йорданският крал Абдула Втори каза при откриването на срещата на върха за мир в Близкия изток, че насилственото или вътрешно разселване на палестинците би било военно престъпление.

 

Срещата на високо равнище за мир в Кайро събира различни участници от целия свят, за да се справи с израелско-палестинската война. Видни политически фигури, дипломати и представители на различни държави се събират в египетската столица, за да участват в диалози, насочени към укрепване на мира, стабилността и сътрудничеството в регионален и международен мащаб.

 

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви на срещата на върха в Кайро, че е приканил лидерите да постигнат споразумение за пътна карта за прекратяване на хуманитарната катастрофа в ивицата Газа и да съживят опитите за постигане на мир между Израел и палестинците.

 

По думите му целите на пътната карта включват доставянето на помощи за Газа и договаряне на прекратяване на огъня, последвано от преговори, водещи до решение за две държави на територията на историческата област Палестина.

 

"Трябва да действаме сега, за да сложим край на кошмара", призова днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на срещата в Кайро, апелирайки за "хуманитарно прекратяване на огъня" на 15-ия ден от войната между Израел и управляващата в Газа групировка "Хамас", предаде Франс прес.

 

"Жителите на Газа се нуждаят от много повече, необходима е мащабна доставка на помощи", допълни генералният секретар на ООН, въпреки че тази сутрин от Египет към намиращата се под блокада и бомбардирана от Израел Газа преминаха само 20 камиона. Това е напълно недостатъчно според ООН, която иска 100 камиона на ден за 2,4 милиона жители на Газа, лишени от почти всичко, посочи АФП.

 

Конфликтът започна на 7 октомври, когато Хамас атакува неочаквано Израел, уби над 1400 души, рани хиляди и взе над 200 заложници. Израел отговори с въздушни удари и пълна блокада на Ивицата Газа, като едва днес за първи път от началото на войната бяха допуснати камиони с хуманитарна помощ от Египет за местното палестинско население.

 

Израел няма свой представител на срещата, която се провежда в момент, в който армията на страната се готви за сухоземно нападение срещу Газа.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7161 |21.10.2023 "Руските загуби са наистина смайващи". Украйна отблъсква нова руска атака над Авдеевка . 10| 3995 |21.10.2023 САЩ: Русия използва шпиони и пропаганда, за да се меси в изборите по света . 9| 4217 |21.10.2023 Асен Василев: Дали рафинерията в Бургас ще бъде продадена, зависи от "Лукойл" . 6| 4447 |21.10.2023 Сайтът на Хамас се премести в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads