Реклама / Ads
10| 3995 |21.10.2023 НОВИНИ

САЩ: Русия използва шпиони и пропаганда, за да се меси в изборите по света

.
Източник: БГНЕС
Съединените щати публикуваха оценка на разузнаването на САЩ, изпратена до повече от 100 държави, в която се посочва, че Москва използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопае общественото доверие в честността на демократичните избори по света.
 

"Това е глобално явление", се казва в оценката. "Нашата информация показва, че висши руски държавни служители, включително Кремъл, виждат стойност в този вид операции за влияние и ги възприемат като ефективни", предаде "Ройтерс". 


Високопоставен служител на Държавния департамент, който информира репортерите при условие на анонимност, заяви, че Русия е била насърчена да засили операциите си за влияние върху изборите от успеха си в засилването на дезинформацията за изборите в САЩ през 2020 г. и пандемията COVID-19.


"Успехът ражда още повече и ние определено виждаме изборите в САЩ като катализатор", каза служителят.


Руското посолство не е отговорило веднага на молбата за коментар. Публикуването на оценката идва на фона на сериозното напрежение между Съединените щати и Русия във връзка с войната на Москва срещу Украйна и редица други въпроси.

 

Оценката е изпратена в телеграма на Държавния департамент от сряда до повече от 100 американски посолства в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка за разпространение до приемащите ги правителства, каза той.

 

Вашингтон е информирал частно правителствата на страните получателки и е споделил оценката, "за да изпревари изборите, които предстоят през следващата година", каза служителят.

 

Докладът представлява най-новият ход на Вашингтон за борба с усилията на Москва да "посее нестабилност" в демократичните страни, като представя изборите като "нефункционални, а правителствата, които ги провеждат, като нелегитимни".


Вашингтон "признава собствената си уязвимост към тази заплаха", се казва в доклада, като се отбелязва, че американските разузнавателни агенции са установили, че "руски участници разпространяват и усилват информация, за да подкопаят общественото доверие в изборите в САЩ през 2020 г.".

 

Президентът на САЩ Джо Байдън, демократ, през 2020 г. победи своя предшественик републиканец Доналд Тръмп, който отказва да приеме резултатите, като лъжливо твърди, че е загубил поради измама.

 

Съгласуваните руски операции между 2020 и 2022 г. са имали за цел да "подкопаят общественото доверие в най-малко 11 избори в девет демократични държави, включително в САЩ", се казва в доклада, като се добавя, че 17 други са били обект на "по-слабо изразени" усилия.

 

В доклада не се посочва нито една от другите държави.

 

Русия "използва както явни, така и скрити механизми, включително мрежи за влияние и пълномощни лица, управлявани" от руските шпионски служби, се казва в доклада.

 

Като пример се посочва, че руската служба за сигурност ФСБ тайно е работила за сплашване на изборни служители, организиране на протести в изборния ден и "саботиране на гласуването в чужбина" в неназован европейски регион.


Русия също така е използвала платформи за социални медии и "прокси уебсайтове", за да посее съмнения относно честността на изборите, се казва в доклада.


В доклада се препоръчва държавите да работят за смекчаване на руската намеса в изборите чрез санкции, обмен на информация, експулсиране на руски шпиони и забрани за пътуване.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4218 |21.10.2023 Асен Василев: Дали рафинерията в Бургас ще бъде продадена, зависи от "Лукойл" . 6| 4447 |21.10.2023 Сайтът на Хамас се премести в Москва . 2| 3910 |21.10.2023 Бомба избухна до израелското посолство в Кипър . 13| 6808 |21.10.2023 "Политико": Сделката на България с "Боташ" отваря вратите на руския газ към Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads