Реклама / Ads
25| 7337 |06.08.2023 НОВИНИ

На срещата в Саудитска Арабия: Има съгласие териториалната цялост на Украйна да е в основата на мирно споразумение

.
Водещите държави в света преговарят за мир за Украйна в Саудитска Арабия Източник: БГНЕС
Представители на няколко десетки водещи световни организации и държави се събраха в Саудитска Арабия в търсене на варианти за край на войната в Украйна, съобщиха Ройтерс и АФП.
 

Първият ден от двудневната среща в Джеда приключи късно на 5 август без съвместно изявление след дълга закрита сесия, но с допълнителни срещи, насрочени за 6 август.

 

Европейски източник каза за АФП, че са постигнати споразумения по няколко въпроса, включително принципа, че зачитането на "териториалната цялост и суверенитет" на Украйна трябва да бъде "в основата на всяко мирно споразумение".


В срещата участват и представители на четири членки на така наречените нации от БРИКС, които поддържат тесни връзки с Русия: Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка. Самата Русия отсъства от форума.

 

"Китай участва активно и е положително настроен за по-нататъшни срещи", каза европейският източник. Според западни дипломати усилията на Саудитска Арабия са били ключови за довеждането на Китай до срещата на върха.

 

Късно вечерта украинският президент Володимир Зеленски отправи видеообръщение, в което призова световните представители да гарантират поддържането на основан на правила международен ред, дори и на фона на несъгласия помежду си по други глобални проблеми.

 

"Различни континенти, различни политически подходи към световните дела. Но всички са обединени от приоритета на международното право", каза той.

 

По думите на украинския президент "международният ред, основан на правила, нарушен от руската агресия, трябва да бъде възстановен".


Той също така призова участниците в срещата на върха, на която присъстват около 40 нации и организации, включително Европейският съюз, Великобритания, Съединените щати и Китай, да проведат допълнителни двустранни преговори, в опит да постигнат „справедлив мир“ за Украйна и край на руските „бомби и ракети“.

 

Самата Саудитска Арабия се опитва да поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна след нахлуването на руските сили през февруари 2022 г.

 

Китай и Индия също поддържат тесни връзки с Русия и така и не осъдиха Кремъл за агресията срещу съседната държава.

 

Ръководителят на бразилската делегация Селсо Аморим каза в подготвени забележки, видяни от АФП, че "всички истински преговори трябва да включват всички страни, в това число и Русия."


"Въпреки че Украйна е най-голямата жертва, ако наистина искаме мир, трябва да включим Москва в този процес под някаква форма", каза той.

 

Мирният форум в Джеда е част от усилията на Киев да достигне до нации извън основните си западни поддръжници.

 

Зеленски изрази надежда, че участниците в срещата могат да се споразумеят за принципите за бъдещ мир до срещата на върха на световните лидери през есента.

Въпреки че не присъства, Русия заяви, че ще наблюдава внимателно преговорите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2717 |05.08.2023 Без Москва: В Саудитска Арабия се опитват да договорят мир между Украйна и Русия . 5| 2843 |24.07.2023 Денков след срещата с Мицотакис: Гърция има интерес за разширението на Чирен . 13| 2910 |19.07.2023 Заради заповедта за арест: Путин аут от срещата на върха на БРИКС . 3| 2600 |17.07.2023 Акад. Денков ще участва в срещата на върха на ЕС с Общността на латиноамериканските и карибските държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads