Реклама / Ads
9| 2768 |22.05.2024 НОВИНИ

"Срещу суверенитета на нацията". Прокуратурата иска да закрие проруските паравоенни от БНО "Шипка" и съюз "Васил Левски"

.
Окръжната прокуратура във Варна е внесла в съда две искови молби за прекратяване дейността на две сдружения с нестопанска цел, чиято работа е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията и към разпалване на етническа или религиозна вражда, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение в крайморския град. Оттам уточняват, че двете молби се отнасят за сдружение Българско национално движение „Шипка“ и сдружение Български воински съюз „Васил Левски“, които са управлявани от трима мъже. 
 

Двете сдружения са регистрирани във Варна, предде БТА.

 

Двете организации са използвали социални мрежи и електронни сайтове, за да достигат до съмишленици и чрез различни публикации са успявали да привличат симпатизанти към идеите си.





Официалните им цели, според устава на сдруженията, са развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата култура, както и други дейности с патриотична насоченост, посочват от пресцентъра на прокуратурата.

 

Същевременно обаче, зад опитите да се повдига българският дух, в публикации на електронните им страници, както и в профилите им в социалните мрежи, е установено нарушение на член от Конституцията на страната, според който се „забраняват организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие“.

 

В хода на продължителната проверка на дейността на сдруженията, извършена от прокуратурата, са констатирани текстове, в които се насажда омраза на верски и етнически признак, както и призиви за саморазправа с чужди граждани, представители на определени етноси и религии.





Събрани са данни, че по време на съществуването си сдруженията са организирали своеобразни обучения за придобиване на определени бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени организирани посещения на границата на България с Турция, чиято цел е била залавянето на нелегални мигранти. Няма данни за постигнати резултати вследствие на тези граждански патрули, допълват от прокуратурата.

 

Освен това управителите на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.

Очаква се Окръжният съд в града да насрочи дело за разглеждане на исковите молби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9057 |22.05.2024 Темида и сексуалните приключения на някои магистрати. Държи ли ВСС на Етичния кодекс или морала е отживелица? . 2| 2385 |22.05.2024 Официално: Георги Иванов е вписан в Търговския регистър като президент на БФС . 0| 2398 |22.05.2024 Трима души са закопчани в столицата при спецакция срещу група за наркоразпространение . 0| 3709 |22.05.2024 АПИ с важна информация за 24 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads