Реклама / Ads
2| 3806 |11.10.2022 НОВИНИ

Стана ясно кой къде ще седне в парламента

.
НС Източник: архив
Политическите сили в 48-ото Народно събрание се разбраха за разпределението на стаите и местата в пленарната зала. Днес в сградата на парламента се състоя техническа среща на контактните групи на политическите сили.
 

Председателят на 47-ия парламент Никола Минчев коментира пред журналисти на излизане от сградата, че разпределението в залата като цяло ще е идентично с предишното Народно събрание. По думите му този път не "Възраждане", а "Български възход" ще бъдат отзад в пленарната зала. 

 

Вляво отново се очаква да бъдат депутатите от "БСП за България", до тях – ДПС. В центъра ще са "Продължаваме Промяната" и "Възраждане". В десния блок ще бъдат ГЕРБ-СДС и "Демократична България". 

 

Депутатите от "Възраждане" ще седят на мястото на "Има такъв народ" непосредствено до "Продължаваме Промяната". Всички 27 народни представители ще бъдем компактна група отпред в централния блок, коментира пред журналисти заместник-председателят на "Възраждане" Петър Петров. 

 

Групата на "БСП за България" взимат стаята на "Има такъв народ", а най-новата политическа сила в парламента "Български възход" – тази на левицата. Останалите политически сили си запазват стаите. 

 

Александър Ненков каза, че ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група ще предложат свой кандидат за председател на парламента. Номинацията ще стане ясна след заседание на парламентарната им група.

 

За мен Росен Желязков е един изключително подготвен професионалист, коментира Ненков, след което добави, че Желязков би бил един наистина добър председател на Народното събрание (НС).

 

Ненков посочи, че според неписаните правила най-голямата парламентарна група е тази, която трябва да излъчи председател. Разбира се, ние ще имаме свой кандидат за председател на НС, друг е въпросът дали останалите парламентарни групи ще се съобразят с неписаните правила и историята на българския парламент, добави той.
Относно номинации за заместник-председатели на парламента

Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" каза, че още не са решили кого ще предложат за заместник-председател на НС. Андрей Гюров уточни, че още не са събирали партийните органи и вероятно това ще стане тази седмица.

На въпрос кого ще предложат за заместник-председател на НС от ДПС също казаха, че не са се събирали, за да обсъдят въпроса. Нека да положим клетва и тогава, добави Хамид Хамид.

От "Възраждане" ще обсъдят на заседание на парламентарната група кого ще предложат за заместник-председател на НС. Има вероятност пак да е Цончо Ганев, потвърди Петров.
Румен Йончев от "Български възход" каза, че групата има решение за заместник-председател на парламента, но то ще бъде обявено в пленарната зала. Председател на парламентарната група ще бъде Стефан Янев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2993 |10.10.2022 Микробус и пожарна се удариха в София. Вижте от къде да не минавате! . 4| 4849 |09.10.2022 Писателят Борис Акунин: Путин няма къде да отстъпва и ядрената заплаха е реална . 2| 5021 |08.10.2022 Нови разкрития за станалото на Кримския мост . 0| 3036 |06.10.2022 34 станаха жертвите при касапницата в Тайланд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads