Реклама / Ads
12| 5221 |30.09.2008 НОВИНИ

Стандартът на младите расте, неграмотността им - също

.
12% от отличниците не знаят какво е число на квадрат, а въпрос от типа на - къде се намира Балтийско море - е непосилен за 40%, сочат резултатите от изследване, според което материалният стандарт расте.
 

 

Материалният стандарт на живот на младите хора, здравеопазването и материалната база в образованието са нараснали в сравнение с миналата година, според данните от четвъртото изследване на агенция „Медиана” за проблемите и тенденциите при младите хора в страната, поръчано от Държавната агенция за младежта и спорта. Социологът Кольо Колев обяви по БТВ, че има и други неща, свидетелстващи за качество на живот и за това, че в България вече има европейска младеж.

Такъв показател например е повишаването на компютърната грамотност. Според данните над 70% ползват интернет, а при учениците процентът е дори над 80%. Тези данни са абсолютно сравними с европейските.

На фона на тези повишаващи се проценти обаче се срива качеството на образование и на знание. Кольо Колев посочи, че 12% от отличниците не знаят какво е число на квадрат, а въпрос от типа на - къде се намира Балтийско море - е за непосилен 40% от тях. Затова въвеждането на матурите и на междинните изпити е изключително важно, защото те представляват обективен критерий. Върху качеството на образование влияе и отсъствието на ученици и на учители от училище, особено в 12-ти клас.

Според данните от изследването младежката безработица е ниска, с изключение на ромския фактор. Колев посочи, че младите хора не работят каквото и да е, защото имат квалификация и широк избор.

Имало и промяна в нагласата – сега квалифицираните млади хора предпочитали да останат в България, а тези, които я напускали, били нискоквалифицирани или въобще без квалификация. В близкото минало нагласата била точно обратна.

Колев прогнозира проблеми за българските университети в близко бъдеще. Над 36% от младите хора, възнамеряващи да следват, смятали да изберат учебно заведение зад граница. Кольо Колев уточни, че не става дума за същата емиграционна вълна, насочена изцяло към реализация навън, затова и голяма част от младежите планирали връщане в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 12527 |20.08.2008 Младите шофьори ще карат с придружител . 6| 10119 |27.07.2008 Бюджет 2009 – на младите хора и образованието . 4| 4659 |09.07.2008 Станишев изпревари Медведев в класация на младите лидери . 3| 4878 |16.11.2007 Младите грабнаха куфарите - днес символично, утре наистина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads