Реклама / Ads
20| 4910 |21.06.2010 НОВИНИ

Станишев: Борисов се държи хулигански, ще внасяме ток от Турция

.
Сергей Станишев
Очевидно от тук нататък премиерът ще отговаря за увеличението и на цените на газ, и на топлофикациите. Пожелавам му успех - да не допусне такова увеличение, каквото се очаква.
 

Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на НС на партията в Добрич. Лидерът на социалистите поясни, че от вчера е станало ясно, че премиерът поема отговорността за всички въпроси, свързани с енергетиката, след като практически еднолично, след диалог с ДКЕВР, обяви че увеличението на тока ще бъде с 2%. „Смущава ме, че министърът на икономиката и енергетиката не е видял доклада на ДКЕВР", отбеляза Станишев. По думите му управляващите трябва да заявят и с какви позиции отива българската страна на разговори с Газпром във връзка с подписването на нов договор за доставка на газ. „Трябва да се има предвид, че всяко едно непремислено изявление, всяко едно хулиганско поведение, носи совите последици", заяви лидерът на БСП.

Сергей Станишев изрази голямото безпокойство на левицата от противоречивите сигнали на управляващите за енергийните проекти. По думите му замразяването на „Белене" потенциално носи огромни щети на България и ще се докараме до там да внасяме ток най-вероятно от Турция. Станишев обясни, че атомната енергетика гарантира по- голяма енергийна независимост на страната и по- евтин ток. Без подобен проект България ще се лиши от възможността на изнася ток. Лидерът на БСП изтъкна, че страната ни има предимство, тъй като проектът е готов и е одобрен от ЕК. „Нашето място ще бъде заето от други държави", предупреди Станишев.

Председателят на БСП обяви, че в четвъртък той, заедно с членове на ръководството на партията, ще посетят Плевен и Белене. Там ще се срещнат с хората и специалисти, за да чуят мнението им за бъдещето на проекта.
„Всички енергийни проекти по един или друг начин са свързани, най- малкото политически", обясни Станишев. Той напомни, че няколко дни след изявленията на министър-председателя Борисов ръководството на Газпром имаше среща с румънския министър на икономиката, за да обсъдят възможността Южен поток да мине през територията на Румъния. „Ако не мине през България, страната ни ще загуби бюджетни приходи и геостратегически позиции. Позицията на Бойко Борисов работи в интерес на други държави, обслужва чужди интереси", заяви лидерът на БСП.

По повод актуализацията на бюджета секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова обяви, че между първо и второ четене Коалиция за България ще предложи намаляване на акциза на цигарите на 64 евро на 1000 къса. Ще бъде предложена и такава структура на акциза, която да стимулира българското производство. От левицата ще предложат да се запази равнището на студентските такси за студените - държавна поръчка. От предвидените 142 млн.лв. в борба с безработицата Коалиция за България ще настоява 100 млн.лв. да бъдат отделени за нови работни места и 42 млн.лв. за справяне с безработицата. В сферата на здравеопазването от левицата предлагат да се размрази резервът на Здравната каса и да се отпуснат 450 млн.лв. за подкрепа на сектора.

Сергей Станишев изтъкна, че най - важният отрасъл в област Добрич е земеделието. „Поехме ангажимент през есента да се проведе форум, организиран от Националния съвет на БСП", заяви той. На форума ще бъдат представени вижданията на левицата за развитието, модернизацията и възстановяването на българското земеделие. „Тази тема ще има най- голяма чуваемост в Добруджа", отбеляза Станишев.

Лидерът на БСП заяви, че през есента земеделските производители ще видят ясно негативните резултати от действията на сегашното правителство. Той напомни, че до края на миналата година държавата субсидираше земеделието по много начини, например, като се поема разходите за акциза за горивата. Тази субсидия отпадна, което натоварва с близо 80 млн.лв. производителите. Така земеделците ще получават по- малко и то при по- тежка икономическа среда. Рязко се увеличи сумата, която плащат самоосигуряващите се земеделски производители, което е непоносимо бреме за тях. „Това означава, че един земеделски производител е изправен или пред невъзможността да плати, или да минава в сивия сектор", обясни Станишев. По думите му е на лице видима измама от страна на правителството по отношение на националните доплащания за единица площ. Миналата година бяха платени 211 млн.лв. Министър Найденов наскоро обяви, че тази година доплащането ще бъде 550 млн.лв. „Аз твърдя, че то няма да бъде реализирано и за пореден път ще излъжат българските земеделски производители", заяви Станишев. По думите му отделно стои въпросът с европейските субсидии, където процесът върви изключително бавно и програмата за развитие на селските райони буксува.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4737 |20.06.2010 Борисов вкарва данъчните в ЕРП-тата . 19| 4765 |19.06.2010 Рашидов цепи тандема 'Борисов-Цветанов' . 14| 4883 |15.06.2010 Борисов безмълвен за свободата на Маргините . 12| 5287 |14.06.2010 Ситуацията е неудържима, можем да очакваме всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads