Реклама / Ads

28| 2733 |13.12.2020

Станишев: Европа вече има бюджет и той е обвързан с върховенството на закона

.
Сергей Станишев
„Европа вече има бюджет и фонд за възстановяване. Десетки милиони европейски граждани очакват ЕС да предприеме действия, да подпомогне икономиките, да помогне на бизнеса и хората, които губят доходи и работа. От първия ден на кризата ПЕС настоява да има мащабен европейски план. Той трябваше да е навременен и важното е, че вече се случва.”

„След сделката между европейските лидери Унгария и Полша печелят няколко месеца или година, но механизмът за обвързване на европейските фондове с върховенството на закона вече е факт. Той е договорен и неговата същност и параметри не се променят. 80% от българските граждани подкрепят да има такъв механизъм. Хората искат да знаят – и в страните-донори, и в страните-бенефициенти, че тези средства, които идват като европейска солидарност ще бъдат усвоени прозрачно и в полза за всички, а не за избрани."


Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в интервю за предаването „Неделята на Нова".

 

„В България имаме опит от последните десет години, когато близо 10 млрд. евро бяха похарчени недостатъчно прозрачно. Страховете на хората са оправдани. Затова още от пролетта настоявам страната ни да има Национален план за възстановяване, изработен от правителството, политическите партии, работодателите, синдикатите и неправителствените организации. А не бюрократично написан от правителство, което така или иначе си отива, с накърнено доверие."


„Радвам се, че най-сетне, след обвинения към мен в съглашателство с ГЕРБ, БСП тръгна в тази посока и поиска парламентарна дискусия. А дискусията е важна, защото трябва да предложи как да бъдат изразходени тези ресурси от 29 млрд. евро. България е на опашката на ЕС, а страхът от бедност и загуба на работа държи хората в напрежение."


Не може да има избор хора или икономика


Попитан за това дали предизборен или кризисен е Бюджет 2021, Станишев отговори, че и двете твърдения са верни. „По време на криза, когато не работят механизмите на пазарната икономика, държава трябва да помогне и на фирмите, и на хората. Но със сигурност го има предизборният елемент в политиката на ГЕРБ. Сега кризата е по-тежка от тази през 2008 г. – 2009 г. По мое време бяхме намалили дълга до 14% БВП, сега отново е близо 30%, но това все пак е едно от най-ниските нива в ЕС. Не може да има избор хора или икономика. Доволен съм, че днес всички осъзнават значението на социалната държава. Без нея нямаше да оцелеем. Всички виждат колко е важно публичното здравеопазване или образованието, което да дава нови знания на децата."


„Мерките на правителството не са адекватни и това личи по състоянието на икономиката. През пролетта здравните мерки бяха ефективни, но сега нито здравните, нито икономическите са адекватни. Със здравните мерки се закъсня, въведоха се ограничения много по-късно от други европейски страни, където това вече дава ефект. В България ситуацията все още е много тежка и статистиката го показва. Икономическите мерки от своя страна не достигат до дребния и средния бизнес, където са най-необходими."


Попитан за решения Станишев обяви, че би инвестирал в производство и инфраструктурни обекти, но наред с това и в социалната защита. „Нека тези 30 млрд. евро да не бъдат брошки на ревера на управляващите."


Кризата е шанс за левицата в Европа и България


„Кризата е шанс за лявото политическо семейството в Европа и България, защото очакването е за силна левица, която да защитава хората. В ПЕС успяхме да постигнем леви и социални политики, които доскоро бяха немислими. Пример е Европейският фонд за подпомагане за борба с безработица. Това е наше предложение от години, но мащабът на тази криза принуди и десните да го приемат. Сега е времето за леви политики."


ГЕРБ са тежко дискредитирани, износени, отслабени, БСП да спечели изборите с 1 100 000 гласа. Кога, ако не сега?


На въпрос готова ли е БСП да спечели изборите и да управлява Станишев отговори, че най-точната оценка на една политика дават изборите. „След избора на председател и Националния съвет, няма основания БСП да занижава своите цели – категорична победа с конкретни параметри. През 2018 г. БСП спечели 950 000 гласа, а днес ГЕРБ са тежко дискредитирани, износени, отслабени и с огромно недоверие сред българските граждани. Затова БСП може да спечели с 1 100 000 гласа. Кога, ако не сега?"


Станишев припомни, че през 2009 г. БСП загуби изборите с резултат 780 000 гласа, а през 2013 г., дори когато ГЕРБ бяха на върха, левицата подобри резултата си с 200 000 гласа.


Датата на изборите да гарантира легитимността на демократично избраното правителство, иначе ще послужи за оправдание.


Попитан за датата на изборите, Станишев заяви, че е важно изборите в България да се проведат в законовите срокове. "И в САЩ, и в Румъния се проведоха избори. Възприемам датата 28 март 2021 г. като първа заявка от страна на президента, която трябва да бъде обсъдена в политическите сили, за да бъдат изборите обществено приемливи. Нямаме лукса да губим време, трябва да изберем легитимно правителство с ясна програма в демократични избори. В тази необичайна среда със сигурност ще се намерят политически партии, и най-вече губещите, които да обявят, че изборите са нелегитимни и да търсят извинение."


Западните Балкани бяха приоритет на българското председателство, сега спорът постави страната ни в изолация


„В продължение на три години правителството си мълчи и нищо не прави по въпроса с Република Северна Македония. И едва през последните няколко месеца, най-вече последните два-три, изведнъж започваме да тропаме по масата. Само допреди няколко години Западните Балкани бяха приоритет на Българското председателство. Това не е дългосрочна политика. И, за съжаление, България се оказа изолирана в ЕС. Нито успяхме да обясним какви са проблемите, нито дадохме знаци за тях навреме. Трябва да търсим решение, което е дълготрайно, което намира баланса, защото поколенията няма да ни го простят."

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. До довечера ще завали навсякъде у нас 1| 2722 |13.12.2020 . Унгария с иск в Съда на ЕС заради европарите срещу правни гаранции 0| 2734 |11.12.2020 . Ивета Чернева за Фрог: Външната политика на Байдън: Къде са Източна Европа и България? 33| 8903 |11.12.2020 . Али Соу номиниран за ”Играч на седмицата” в Лига Европа 1| 2621 |11.12.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ