Реклама / Ads
23| 5667 |12.06.2014 НОВИНИ

Станишев: ГЕРБ са лицемерни в позицията си за референдум

.
ГЕРБ показаха своя, поредния непредсказуем и безотговорен акт на поведение, като провалиха заседанието на НС, което беше длъжно да разгледа подписката за подвеждане на референдум, която беше внесена и в позициите, които уж отстояват. Това заяви пред журналисти в НС лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.
 

Той обясни, че съгласно закона подписката е трябвало да бъде разгледана в НС до 10 юни. Станишев подчерта, че по инициатива на председателя нa парламента тя е щяла да бъде разгледана, въпреки че не са били събрани необходимия брой от 500 хил. подписа, била е внесена в комисиите и като точка в дневния ред на парламента. "Това, което видяхме, е, че ГЕРБ реално не подкрепя тезите, които застават в подписката. Ясно е, че след като БСП заяви, че подкрепя задължително гласуване, при това в истинския му вариант, ГЕРБ се изплашиха. Сега те разглеждат референдума единствено като политически инструмент, който да използват в предизборното говорене. Това е изключително безотговорно към самите хора, които са се подписали под тази подписка", категоричен бе той.

Станишев подчерта, че самите въпроси са записани по безкрайно мъгляв начин, защото ако се погледне ключовият въпрос за задължителното гласуване, има най-различни версии и интерпретации. По думите му БСП ще държи въпросите да бъдат записани ясно, така че хората да вземат осъзнато решение по отношение на това за какво гласуват. Той припомни предишния референдум, иницииран от КБ и граждански инициативен комитет, на който са били събрани около 750 хил. подписа. По думите му след като се е установило, че над 500 хил. са валидни, е спряла проверката на останалите, но подчерта, че тогава референдумът е бил истински и задължителен, предизвикан от българските граждани. "Независимо от това ГЕРБ, които бяха мнозинство в НС, тогава промениха ясния въпрос - дали българите подкрепят изграждането на "Белене", с общия въпрос - дали българите подкрепят развитието на ядрената енергетика. Така всеки можеше да разчита, да интерпретира и да гласува за едно или за друго нещо", обясни лидерът на БСП.
 
 
По думите му идеята за избори до края на юли е възможна при заявена политическа готовност от всички основни партии със съкращаване на сроковете в Изборния кодекс и провеждане на концентрирана кампания, така че страната да влезе в период на стабилност и новите избрани представители на държавните институции спокойно да вземат решения за: формиране на бюджета за следващата година, да приключат преговорите с ЕК по споразумението за този програмен период, как ще се усвояват европейските средства и българската кандидатура за еврокомисар.
"Никой друг обаче не желае спешни избори, защото още след огласяване на моята инициатива за избори до края на юли, започнаха всички да се дърпат, на първо място ГЕРБ, и започнаха да обясняват как това не е възможно", заяви Станишев. Според него е въпрос само на политическа воля, каквато явно няма у другите партии.  Той подчерта, че всички в страната трябва да знаят кой е готов българските граждани да се произнесат по-скоро и кой не го желае и прави дребни политически сметки. На въпрос кога кабинетът ще подаде своята оставка Станишев отговори, че след като явно останалите политически сили нямат воля за скорошни избори, правителството няма нужда да бърза с оставка. "След като ГЕРБ нямат воля за бързи избори, това ще зависи от нас", категоричен бе той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5260 |12.06.2014 ГЕРБ:Оставка на кабинета във вторник . 29| 4650 |12.06.2014 Манолова: ГЕРБ са „за” референдум, но на практика бламират гласуването . 26| 5246 |11.06.2014 Цв. Кънчев зад Станишев: БСП е създадена от бойци, не от ревльовци . 11| 5422 |11.06.2014 Кадиев гласува заедно с ГЕРБ в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads