Реклама / Ads
26| 6051 |11.02.2014 НОВИНИ

Станишев: Инвеститорът за "Белене" беше изгонен с "ту ще строим, ту няма да строим"

.
Източник: Булфото
Конгресът на партията беше категоричен, че БСП има самочувствието и сме убедени, че правим нещо полезно за хората, подкрепяйки правителството на Орешарски. Осъзнаваме нашата отговорност пред хората за това да не се върне управление, отхвърлено от тях.
 

Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в студиото на бТВ. Той подчерта, че една политическа платформа не се приема за 6 месеца, а важи за 4 години. Той бе категоричен, че правителството изпълнява своята програма. "Тя в голяма част съвпада с предизборната програма на БСП и се отчита какво е изпълнено, какво е в процес на изпълнение и какво предстои", каза още той.

"Ние не сме се отказали от проекта АЕЦ "Белене", това е записано и в програмата на правителството - анализ на ситуацията, търсене на възможности и на базата на икономически разчети и движение напред", обясни лидерът на БСП. По думите му няма как да се продължи без да се разчистят нещата, докарани до това състояние от правителството на Борисов.

"Беше изгонен инвеститорът и се казваше  ту "ще строим", ту "няма да строим". Държавата не може да прави експерименти с хората. Трябва да разчисти терена, да намери инвеститор, да види всички параметри на проекта", коментира Станишев.

Той каза още, че няма как да се вземе решение без да се знае цялата фактология към момента: как да се излезе от арбитража, в който Борисов ни е вкарал, кой е потенциалният инвеститор, какви са условията за държавата в перспектива. "Тогава може да се вземе стабилно, отговорно решение за съдбата на тази ядрена електроцентрала", категоричен бе той.

Станишев допълни, че в документите, приети на това заседание на Конгреса пише: развитие на българската енергетика като един от приоритетите в това число изграждането на "Южен поток", на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй, АЕЦ "Белене" и БСП не се е отказала от тях.

 По думите му дискусията на Конгреса е била откровена и не е имало тема, която да не бъде засегната - и проблемите на местната власт и на централното управление, и изпълнението на предизборната ни програма. "За 6 или 8 месеца няма как всичко да бъде изпълнено.  Много нещата, които са свършени не се чуват заради всеобщата какафония в обществото", заяви лидерът на БСП. Като пример за това той даде ревизията на плоския данък, за която голяма част от хората не са разбрали.

"Става въпрос за стотици хиляди граждани, на които данъкът ще им бъде върнат от държавата. Това са над 300 лева върнати на всеки един. Но не е само това. Променихме и нивото на минималната работна заплата, тръгнахме в посока на възстановяване на Швейцарското правило, както и редица други социални придобивки", поясни Станишев.

По повод искания вот на недоверие от ГЕРБ, Станишев припомни казаното от Цветан Цветанов,  че е невъзможно да има незаконни подслушвания в МВР и ако това се потвърди, той ще напусне политиката. „Какво се случи днес. Цветанов раздава морални оценки и иска вотове на недоверие към правителството. А стана ясно на всички, че по негово време има 800 незаконно подслушвани -журналисти, високопоставени граждани.

Кой носи политическата отговорност за това? Да не говорим, че по закона, действащ когато Цветанов бе вътрешен министър, именно той носи отговорност за подслушванията. Виждате сега кой иска сметка на правителството на Орешарски по тази тема - хора, които превърнаха МВР и службите в  политически инструмент", посочи лидерът на БСП.

Друг много важен момент, на който акцентира председателят на социалистите, бе проблемът с бежанците. "Когато правителството на Орешарски започна своята работа, се оказа, че ние сме неподготвени за бежанската криза и трябваше в движение, в една сложна за работа среда на натиск, в която работеше правителството, да овладеем този ситуацията. Въпреки всичко това, правителството успя да намери решения за справяне с бежанския проблем", каза още той.
 
"Смятам, че президентът започва да играе все повече политическа роля. Това не е обвинение към него, а констатация. Трябва да знаете, че моето мнение се формира по делата на хората. Какво се случва? От седем месеца върви дискусия в обществото за новия Изборен кодекс, както с представители на институциите, така и с обществото, а президентът мълчеше. И три месеца преди избори той обявява три бомбастични предложения за изборите", подчерта той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5639 |09.02.2014 Станишев: Страницата АБВ е затворена! . 108| 7997 |08.02.2014 Станишев: Бяхме изненадани от засада, ударени в гръб . 152| 9751 |07.02.2014 Станишев: Борисов да си избие наказателните акции от главата . 15| 5156 |05.02.2014 Р. Петков: Станишев е поел ангажимент да не се строи АЕЦ "Белене"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads