Реклама / Ads
8| 2851 |09.04.2023 НОВИНИ

Станишев: Кабинет ще има, ако политиците поемат отговорност

.
Източник: личен архив
“Прогнозата ми е, че кабинет ще има, ако политиците поемат отговорност. Хората за пети път се произнесоха и ясно заявиха, че не вярват достатъчно на никого и затова не дават властта на нито една политическа сила. Шансовете сега изглеждат 50/50, но винаги има начин, ако има лидерство и конкретна програма.”
 

Това заяви Сергей Станишев в предаването “120 минути” по БТВ.

“Днес, за съжаление, лидерството грешно се разбира като вождизъм. Всеки е вожд на своето племе, на своята партия и го интересува само мнението на племето. Но в крайна сметка сме едно общество, една нация и партийните лидери не бива да подхождат толкова егоистично. Сега изглежда, че формирането на коалиция зависи от местите избори. Но това разбиране е губещо за политиците - те ще загубят привърженици и ако не участват в управлението, защото хората очакват ясно носене на отговорност. По време на мандата на моето правителство, влязохме в коалиция с НДСВ, на които преди бяхме опозиция. Но бяхме със съзнанието, че предстоят важни решения за страната и направихме всичко по силите си да я водим напред. Това не ни попречи да имаме различни кандидати за местните избори.

 

Лидерството означава да водиш общественото мнение, а не да бъдеш функция на настроения и популустки нагласи. Общественото мнение не е статично, то се променя при аргументи и кураж за реални действия.

 

Днес пред България също има важни приоритети: инфлацията, обедняването, война на 300 км от нас, цялостната геополитическа и зелена трансформация, Шенген и еврозоната. Заради бездействието на политиците, страната ни вече загуби 300 млн. евро от Фондаза справедлив преход, закъсняваме и с Плана за възстановяване и устойчивост. А похарчихме и над 500 млн. лв. за избори.”, коментира политическата ситуация Станишев.

 

Попитан за вариантите за съставяне на правителство, той заяви: “Преди вота имаше доста публикации как втория трябва да подкрепи първия за кабинет. Крайно време е да има платформа, която да гарантира бъдещето на страната и да даде сигурност на хората. А това може да стане само със солидна парламентарна подкрепа - в случая ГЕРБ - ПП/ДБ.”

 

Помолен да коментира лошите резултати на БСП, бившият лидер на левицата посочи, че през 2017 г. партията е имала 950 000 гласа, а днес - 225 000. “Това се дължи най-вече на факта, че ръководството на партията я води в неправилна посока. Най-силни сме били, когато лявото е консолидирано около БСП и сме излизали на избори към центъра. Тогава левицата е била първа, или втора политическа сила. Сега БСП изгуби своето лице, периферията и поддръжниците си. Кампанията й беше построена върху страховете на хората, а не отговаряше на техните проблеми. И, естествено, наля вода в мелницата на “Възраждане”.

 

В студиото Станишев отговори и на въпрос за възможното участие на БСП в бъдещо правителство. “Не виждам как партията ще участва в кабинет, който ясно ще заяви като приоритет изпращането на оръжия за Украйна. Това означава ръководството й да се откаже от всичко изговорено досега и да направи обратното на онова, което очакват членовете на БСП.”

България се променя, светът се променя. Скриването - пурист, лидерството е да водиш, а не да следваш конюктурни настроения. Общественото мнение не е статично, то се променя през лидерство.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3238 |08.04.2023 Доц. Георги Лозанов: Журналистите трябва да бъдат критични към политиците, а не обратното . 14| 3305 |08.04.2023 Александър Симов: Изчегъртването не успя, политически кабинет ще бъде отхвърлен . 1| 3055 |06.04.2023 Крум Зарков се надявал да няма нов служебен кабинет! Дали? . 3| 3258 |06.04.2023 Проф. Константинов: Не може да има кабинет с мнозинство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads