Реклама / Ads
4| 3754 |08.10.2015 НОВИНИ

Станишев към Оланд: Заедно трябва да променим Европа

.
След обръщението си към депутатите в Европейския парламент в Страсбург заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд взе участие в заседание на Групата на социалистите и демократите. Сергей Станишев приветства Оланд и му благодари за неговата всеотдайност към лявото политическо семейство.

Той​ подчерта, че участието на ​френския президент в подготвителните

​срещи ​преди​ заседанията на​ Европейски​я съвет е от решаващо значение за превръщането им в ефективна платформа за координация между ​левите лидери и отстояването на обща политика​. "Без Вашето лидерство и личен принос, оставането на Гърция в еврозоната нямаше да бъде възможно".

 

Оланд благодари на Станишев за координиращата роля на ПЕС и се обяви​

срещу изкушението страните от ЕС „да се отдръпват в своите национални черупки", което обрича Европа на „безсилие". „Изправени пред тези предизвикателства, аз съм убеден, че ако интеграцията не продължи, ние първо ще спрем, а после ще тръгнем назад", заяви​ ​френският президент​​.​

 

Лидерът на ПЕС коментира​ още​, че "​к​ризата с бежанците е едно от най-големите предизвикателства пред Европейския съюз. Като политическо семейство, трябва да демонстрираме не само ефективност и солидарност с хората, бягащи от война, бедност и страдание, но и цялостна политика, обхващаща всички аспекти на въпроса. Тя трябва да включва подкрепа за страните,които в момента дават подслон на най-голям брой бежанци - Ливан, Йордания и Турция, финансова помощ за агенциите на ООН, които оказват непосредствена хуманитарна помощ и прехрана на тези хора, ефективна охрана на външните граници на ЕС, но най-вече единна европейска система за закрила. Паралелно с тези усилия, не трябва да забравяме по-голямата цел -политическото стабилизиране на ситуацията в Близкия Изток и възстановяването на мира".

 

Станишев припомни, че в края на октомври ПЕС организира голяма конференция в Ливан, посветена на проблема с бежанците, както и предстоящата среща на високо равнище в Малта през ноември по същата тема, където левите лидери отново ще се съберат под председателството на Станишев, за да координират позициите си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 4067 |04.10.2015 Станишев: Кадиев знае, че като кандидат-кмет помага на ГЕРБ . 6| 4763 |03.10.2015 Стотици българи пяха заедно песента за Райна Княгиня в Панагюрище . 4| 4405 |03.10.2015 Миков и Станишев с рамо за младите кандидати на БСП . 24| 4960 |02.10.2015 Станишев: Дават 80 млн. на ВВС, колкото струва спортна зала
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads