Реклама / Ads
6| 4317 |09.09.2015 НОВИНИ

Станишев след речта на Юнкер: След големите обещания за бежанците, очакваме действия

.
Сергей Станишев
Днес бяхме свидетели на една силна, европейска реч, от човек, отдаден на европейската идея, какъвто е г-н Юнкер. В този труден за ЕС момент, той потвърди европейските ценности, които всички ние споделяме – солидарност с бежанците, пристигащи по нашите брегове.Въпреки, че често имаме различия, съм доволен да видя, че днес Юнкер подкрепи предложенията на европейските социалисти и демократи за обща европейска политика на убежище. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев след речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза по-рано днес в пленарната зала на ЕП
 
В условията на такава хуманитарна криза, Европа трябва да действа. Бежанците се стичат към Европа в търсене на сигурност и подслон. Отговорност на всички страни-членки е да им ги предоставят, да ги интегрират и да им дадат възможност за работа, образование и сигурно място, което да им гарантира перспективи за бъдеще и достоен живот. Подкрепям използването на европейски средства и създаването на постоянен механизъм за релокация за постигането на тези цели, каза още той.


В същото време от огромно значение е да се адресират първопричините за тази миграция, за да се намери път към политическа стабилност в Близкия Изток и Африка. В тази връзка, адмирирам визионерска работа на Федерика Могерини за утвърждаването на силна европейска външна политика, и приветствам намеренията за създаване на извънреден доверителен фонд, който ще й даде повече ресурси, за да продължи работата в тази посока.


Вече достатъчно време слушаме обещанията на г-н Юнкер за действия по социалните въпроси в Европа. Миналата година той призова за "социален ААА рейтинг", а сега ни казва, че социалната политика е важна за него. Но Европа има нужда тези думи да се превърнат в действия. Лявото семейство в Европа се бори за най-уязвимите граждани, които понасят най-остро ефектите от социалния дъмпинг, "състезанието" за намаляване на заплатите, несигурните работни места и бедността. Чухме заявени намерения и принципи от г-н Юнкер, но те няма да струват нищо, ако не са подкрепени от конкретни действия, с които ЕС да защити своите граждани и техните социални системи, категоричен бе лидерът на ПЕС.


Г-н Юнкер говори за завършване на Икономическия и паричен съюз (ИПС), за да се постигне икономическо възстановяване. За нас в ПЕС обаче, това не е достатъчно. Реформирането на ИПС няма да постигне целите си, ако социалната кохезия, солидарността и устойчивостта не бъдат изведени като равнопоставени цели на европейската икономическа и парична политика. Всички сериозни политически фигури от нашето семейство работят за намирането на нови прогресивни решения на тези въпроси. Повече ограничения няма да доведат до решение, завърши Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4489 |09.09.2015 Двама загинаха, други трима с опасност за живота след катастрофа . 6| 4383 |08.09.2015 Станишев за увеличаването на квотите за бежанци: "Необходимо, но не достатъчно" . 6| 5428 |08.09.2015 Бъчварова:Спецзвено на МВР и обвинението ще разследва трафика на хора . 1| 4474 |08.09.2015 Армията и футболът - последни дупки на кавала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads