Реклама / Ads
1| 3906 |24.11.2016 НОВИНИ

Станишев: Не можем да си затваряме очите за ставащото в Турция

.
Сергей Станишев
„Ако Европа държи на принципите си, трябва временно да замрази преговорите за членство на Турция в ЕС и да оцени внимателно как се използва предприсъединителната помощ за Турция (около 4.5 млрд. евро за 2014-2020 г.).
 
С гласуваната днес резолюция ЕП дава ясен политически сигнал, че не правим компромис с нашата същност, с нашите ценности и принципи, че не може да търгуваме свободата на словото, върховенството на закона и правата на гражданите, че не си затваряме очите за ставащото в страната след проваления опит за преврат – масовата чистка сред администрацията, учителите, натискът над медиите, съдебната власт и опозицията, нарушаването на основните права и свободи на гражданите, заплахата от връщането на смъртното наказание и т.н. В същото време резолюцията на ЕП е доказателство, че както ние, социалистите, така и ЕС, заставаме твърдо зад турския народ и правото му на свободно, демократично развитие.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод инициираната от европейските социалисти резолюция, с която ЕП предлага на ЕК и на Съвета да замрази преговорите с Турция. Днес в Страсбург шест политически групи с 479 гласа „за“ приеха документа.

 

 „Вярвам, че Турция принадлежи към голямото семейство на демократичните европейски страни, но всяко действие на президента Ердоган я отдалечава от него. Готови сме да преразгледаме нашата позиция веднага щом се убедим, че въведените с извънредното положение репресивни, непропорционални на заплахата за сигурността мерки, са отменени. Недопустимо е хиляди хора, включително легитимно избраните лидери и депутати на опозицията, да бъдат хвърляни в затвора без каквито и да било състоятелни обвинения и право на справедлив процес. Такова поведение няма място в страната-кандидат за членство в ЕС.

 

 Всички тези действия, атаките към Европа като цяло, ревизионизмът, връщането на смъртното наказание и т.н. трябва да се разглеждат в контекста на стремежа на Ердоган да си осигури подкрепата на крайните националисти за силна президентска република. При срещите ми в Турция през последните месеци всички про-европейски сили апелираха: не ни оставяйте на произволa!“, заяви Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3800 |24.11.2016 С. Станишев: Случващото се в Турция е все по-голям натиск и репресия . 2| 3771 |23.11.2016 Станишев: Десните определиха Русия като заплаха наравно с ИД . 1| 4583 |21.11.2016 Станишев: Не изключвам замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС . 5| 4204 |14.11.2016 Станишев: Тази победа ни дава надежда и нов шанс за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads