Реклама / Ads
4| 2884 |12.05.2023 НОВИНИ

Станишев: В най-бедната страна в ЕС, имаме слаба и все по-ретроградна левица

.
Източник: БГНЕС
В най-бедната страна в ЕС, имаме слаба и все по-ретроградна левица. 10% от 240 депутати. Всякакви приказки за вътрешни и външни врагове, конспирации – това са заблуждаващи маневри. Лявото по дефиниция не може да бъде консервативно.
 

Това заяви Сергей Станишев, президент на ПЕС (2011-2022), член на ЕП по време на „Форум за прогресивни леви решения“.

 

„Защо се появи инициативата за форум? Анализатори и политици се появяват всеки ден по телевизията – често ни се предлагат субпродукти или политически ГМО-та, при които всеки избира удобна за себе си тема. Едни плашат с влизането в еврозоната и това как ще изгубим българския лев и суверенитета на валутата ни. Други периодично правят истерия за джендър идеология и трети пол. Това са стратегии за прикриване на политическата немощ и често интелектуалната такава. Светът е в безпрецедентна трансформация – геополитическа, енергийна, климатична, дигитална, в напрегнато очакване на нахлуването на изкуствения интелект“, отбеляза Станишев.

 

Той изрази мнение, че докато ни занимават с вкопчване в миналото, влаковете тръгват към бъдещето и подчерта, че призванието на днешното общество е да хуманизира и да подчини на обществения интерес тези технологични трансформации.

 

Станишев е огорчен от актуалното състояние на БСП: „Лявата политика в последните години беше сведена до пенсии, майчински. И ПП, и ДБ вдигаха пенсии – това не ги прави леви. Партията, която вкара България в ЕС, се самоизолира и се отдалечава от европейската социалдемокрация – с единия крак в лявото семейство, с другия – при Орбан“, смята той.

 

„Социалните ни ангажименти и права са неразривно свързани с борбата за демокрация, да политически права, гражданско достойнство, защита на всеки индивидуално – иначе това не е съвременна левица и никога не е била левица“, допълни социалистът.

 

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов от своя страна заяви, че днес страдаме от липса на справедливост.

 

"Нима нямаме свръхконцентрация на пари и богатство в малка шепа от хора? Бедните никога не са били по-бедни, а богатите – по-богати. Този малък процент хора определя съдбата на другите", категоричен бе той.

 

Витанов изрази мнение, че лявото в никакъв случай не е демоде: „Лявото е единственото възможно. Имаме по-силна нужда от него днес от когато и да било. Но то не се свежда до индексацията пенсията и заплатата, то се свежда до живота на внуците на тези, които получават пенсия", изтъкна той.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2701 |08.05.2023 Стотици излязоха по улиците на Куба срещу авторитарния режим в страната . 0| 2696 |07.05.2023 За втора поредна седмица: Спад на цените на храните на едро в страната . 8| 2609 |07.05.2023 Станишев: На 12 май правим „Форум за прогресивни леви решения“, за да дадем перспектива и надежда на лявото . 0| 2758 |04.05.2023 Гневни израелци блокираха ключови пътни артерии в страната в знак на протест срещу съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads