Реклама / Ads
2| 4032 |20.10.2019 НОВИНИ

Станишев: ЕС направи историческа грешка с решението за Албания и Северна Македония

.
Сергей Станишев
”Знакът, който даде Европейският съвет, е доста негативен и за двете страни, и за Западните Балкани”.
 

Това коментира пред БНР Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, по повод решението на ЕС да не покани Северна Македония и Албания за начало на преговори за членство в Евросъюза.

 

Станишев отбеляза, че основната причина е позицията на президента на Франция Еманюел Макрон, който обяви, че иска промяна на вътрешния механизъм на ЕС за характера на воденето на преговорите за членство.

 

"Грешката е сериозна, историческа. Надявам се да бъде преодоляна през следващата година през май в Загреб, когато ще има среща на страните членки, защото една страна блокира този процес и това е Франция... Така се обезкуражават тези, които правят реформи, търсят добросъседство, нов стил, дух на отношенията в региона", коментира той.

 

По думите му случилото се е несправедливо.

 

"Това е лошо и за България, защото нашият интерес е Западните Балкани да са стабилни, да живеем в добросъседство", категоричен той.

 

Сергей Станишев коментира и решението на британския парламент напускането на Великобритания от Евросъюза да бъде отложено, докато не бъде прието законодателство по сделката, постигната от премиера Борис Джонсън с Брюксел.

"Трябва да се избегне най-лошият сценарий - Брекзит без сделка, защото това би имало сериозни последствия... Върви една игра на нерви. Вариантите са няколко - удължаване до края на януари или още по-дълго отлагане, което може доведе до референдум. Ясно е, че Великобритания е на ръба на предсрочни избори", смята Станишев.

 

По-рано тази седмица Европейският съвет не успя да постигне съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония.

 

По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4275 |20.10.2019 Проф. Кантарджиев: Противогрипната ваксина да се направи декември . 8| 4133 |14.10.2019 Станишев: Победата за опозицията в Будапеща е доказателство, че и у нас промяната е възможна! . 7| 4284 |23.09.2019 Калоян Паргов: БСП може да направи исторически пробив в София, но трябва да бъдем умни . 3| 6554 |18.09.2019 Борис Бонев, кандидат за кмет на Спаси София: Ние направихме така, че Фандъкова да е трудно избираема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads