Реклама / Ads
53| 5357 |16.12.2010 НОВИНИ

Станишев: Всички правителства са заложници на ДС; ГЕРБ имат и министър-агент

.
Сергей Станишев
На закрита за медиите среща, външният министър Николай Младенов и депутати от „Коалиция за България” обсъждаха скандала около досиетата на дипломатите към бившата ДС. От своя страна Георги Първанов заяви, че се повтаря случаят със Стоян Ганев, въпреки че в държавата има много по-важни проблеми на дневен ред.
 

След края й обаче външният министър заяви: „Намираме се пред 2011 г. Веднъж завинаги тази страница в българската история трябва да бъде затворена”. Пред депутатите от левицата той е коментирал „какъв е обхватът на разкритията, какви са стъпките, които смятаме да предложим, какъв е нашият анализ на ситуацията, къде смятаме, че са рисковете в нея”. Оттук нататък всяка политическа сила сама трябва да вземе решение за собствените си действия. Правителството ще предложи законови промени, а парламентарните групи от гледна точка на собствения си анализ ще преценят дали да ги подкрепят.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче бе категоричен, че не е доволен от срещата. Той предупреди, че социалистите няма да подкрепят лустрационни текстове в бъдещ закон. „Всичко да се вкарва под един знаменател, по този начин всички правителства се превръщат в заложници на същата тази Държавна сигурност”, каза бившият премиер. Именно това прави подходът на кабинета неприемлив. Още повече, че ако се плъзнат по тази плоскост, най-малко ГЕРБ ще са морално уязвими, защото имат един министър, който също представлява държавата, а е бил агент на ДС. „Има много народни представители от ГЕРБ, които са били служители и агенти на ДС. Репутацията на България няма да спечели от това”, подчерта той.

Като своя грешка експремиерът посочи, че когато се приемал Законът за разкриване на досиетата, той не успял да отстои пред тогавашното мнозинство да се прави разлика между доносниците и хората, които са работили за външното разузнаване на българската държава, такава каквато е била към съответния момент. „Законът е такъв и трябва да се спазва. Но оттам нататък неразбираемо е защо правителството, знаейки, че този проблем ще изникне, не се е опитало да проведе предварително консултации с президента как да се реагира, след като излезе този списък, така че авторитетът на България да не бъде засегнат и как да се действа”, категоричен бе Сергей Станишев. „Този медиен пиар, който правят министър-председателят и министърът на външните работи, е абсолютно неразбираем за мен”, допълни той.

Frognews.bg припомня, че вчера Николай Младенов се срещна с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, „Атака” и Синята коалиция. Те подкрепиха намеренията му да отзове уличените дипломати от мисиите им зад граница, както и стъпките, които управляващите смятат да предприемат – законови промени, декларация на парламента и действия по отношение на всички посланици от списъка, огласен от Комисията по досиетата.

Няма да продължа тази полемика. Смятам, че това е недостойно в момента. Това заяви президентът георги Първанов в отговор на въпрос дали според него се прилага двоен аршин по темата с посланиците, работили за ДС, след като в правителството има и министър принадлежал към бившите служби.

Други са проблемите, друг е дневният ред на българите. В момента, в който здравеопазването е в кома, в който има реален спад на доходите на хората, в който имаме проблеми в образованието, науката и другите социални системи, да се занимаваме с един такъв въпрос – мисля, че не сме на нивото на отговорността, която са ни възложили нашите избиратели. Тази тема за мен е нищо повече от ново издание на онова, което преди 20 години направи Стоян Ганев, което може би започна и Румяна Желева преди време, но не й стигна времето, за да го реализира. Нека правителството, ако иска, да се занимава, аз мисля да се посветя на друго”, каза Георги Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5453 |13.12.2010 Станишев: Анкетната комисия да проверява скандалната Калинка . 29| 5231 |10.12.2010 Станишев: Пенсионната реформа на ГЕРБ ограбва работещите . 20| 5534 |08.12.2010 Кадиев: Възражда се моделът “Софиянски” - всички на софрата . 62| 6012 |07.12.2010 Станишев: Цветанов е за затвор; използва СРС-та за политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads