Реклама / Ads
0| 2248 |16.05.2023 НОВИНИ

Станислав Младенов: Остатъчните средства от процедурата за ВЕИ трябва да бъдат използвани за наддоговаряне на тази за технологична модернизация

.
Станислав Младенов: Остатъчните средства от процедурата за ВЕИ трябва да бъдат използвани за наддоговаряне на тази за технологична модернизация
Държавата трябва да действа разумно, практично и отговорно с остатъчните средства по процедурата за изграждане на възобновяеми енергийни източници и локални съоръжения за съхранение на енергия. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов.

Той обясни, че по нея към момента на кандидатстване са били подадени 562 проекта на обща стойност 158 милиона лева, а това е доста под прогнозите и очакванията.

 

"Бюджетът на тази процедура е 200 милиона лева. Предвид слабия интерес към нея, остават едни 42 милиона лева, които може да бъдат използвани много практично и полезно за българския бизнес, коментира Станислав Младенов. - Разумно и отговорно би било остатъчните средства да бъдат насочени към процедурата за технологична модернизация. За наддоговаряне по нея вече са планирани 32 милиона лева.

 

С тези 42 от процедурата за възобновяемите енергийни източници и локални съоръжения за съхранение на енергия, сумата набъбва до 74 милиона лева. Това вече е значимо наддоговаряне, което ще бъде от огромна полза за микро, малкия и среден бизнес в страната в условията на натрупалите се тежки кризи".

 

Според Станислав Младенов, въпросните 42 милиона лева трябва да бъдат разпределени пропорционално по секторите на кандидатстване - за микро, малки и средни предприятия, съответно за ниско и високотехнологичния бизнес - на база на анализ, направен от страна на Министерството на иновациите и растежа.

 

"Подобно решение би дало сериозен тласък на българската икономика, която изключително много се нуждае от допълнително стимулиране в момента и предвид прогнозите на чуждестранните рейтингови агенции, даващи не повече от 1,5-1,8% растеж на брутния вътрешен продукт за настоящата година, коментира той. - Средствата, които България получи по първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат използвани максимално практично и ефективно предвид и факта, че все още държавата няма бюджет за 2023-та година.

 

Задълбочаващата се политическа криза прави все по-песимистични прогнозите за приемането на такъв в обозримо бъдеще".

 

За да бъде съкратено времето и средствата да стигнат по най-бързия начин до бизнеса, Станислав Младенов предлага да бъдат финансирани кандидатите, попадащи в резервния списък на процедурата за технологична модернизация. "Техните проекти са готови, вече са подадени и оценени, обясни икономическият експерт на БСП - София. -

 

Освен това, тези допълнителни средства ще бъдат най-ефективни точно там, тъй като става въпрос за инвестиции за закупуване на машини. Те от своя страна ще увеличат производствения капацитет на предприятията, респективно техните обороти, а оттам и данъците, с които те пълнят държавната хазна. Ако всичко това бъде изпълнено бързо, резултатите ще се видят още до края на настоящата година".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2292 |14.05.2023 Станислав Балабанов: Все още нямаме покана от ГЕРБ - СДС . 8| 2342 |10.05.2023 Станислав Балабанов: Личността на Мария Габриел е доказана, но не знаем какви ще са приоритетите й . 0| 2835 |24.03.2023 Станислав Младенов: Време е да преминем към прогресивно подоходно облагане . 0| 2837 |02.03.2023 Станислав Младенов: МИР да оптимизира процеса по договориране на процедурата за дигитализация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads