Реклама / Ads
0| 2978 |24.03.2023 НОВИНИ

Станислав Младенов: Време е да преминем към прогресивно подоходно облагане

.
Станислав Младенов: България е време да премине към прогресивното подоходно облагане Източник: БГНЕС
Не е справедливо да наказваш производствените предприятия с данък свръхпечалба и да ги поставяш под един знаменател с бизнеса в енергетиката, коментира икономическият експерт на БСП - София. В България е време да преминем към прогресивното подоходно облагане. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов. Той направи коментара по повод серията от изказвания и предложения в последната седмица по отношение на финансовото състояние на държавата, които се люшкат в крайностите - от опасения за фалит до пълна стабилност.
 

"Подобни твърдения предизвикват стрес у гражданите и у бизнеса, а това от своя страна води до взимане на необмислени решения, до опашки пред обменните бюра и съответно до поскъпване на валутата", коментира той.

 

Станислав Младенов добави, че предложението от страна на Министерство на финансите за облагане с данък от 33% на така наречената свръхпечалба на фирмите трябва много внимателно да бъде обмислено. "Прилагането на подобна мярка изисква голяма прецизност. Изключително важен е механизмът, по който ще бъде формирана тази свръхпечалба.

 

Това, което предлагат от Министерството на финансите, не мисля, че следва икономическата логика, коментира той. - Когато формираш допълнително пряко взимане от печалбите на производителите, на практика ги наказваш затова, че са се справили добре по време на кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19.

 

Наказваш тези, които са инвестирали в машини, съоръжения, оборудване и по този начин са увеличили производителността на труда, тоест рентабилността си".

 

Икономическият експерт на БСП - София е категоричен, че точно в този момент трябва да се види ролята на държавата като субект, който управлява ефективно и с мисъл данъчната система. "Изключително несправедливо е да бъдат облагани с допълнителен данък производствените предприятия, заяви Младенов. - Има обаче сектори като енергетиката, като търговията с горива, в които данък свръхпечалба би бил напълно справедлив.

 

При налагането на тази мярка от Министерство на финансите трябва да направят секторна диференциация. Разбира се, когато държавата е в криза, една от основните мерки за излизане от нея е налагането на допълнителни вземания под формата на данъци".

 

Станислав Младенов е убеден, че точно сега е времето за промяна в данъчна
система в България и за въвеждане на прогресивното подоходно облагане. "Това е типично ляв подход в данъчната система, който в тази тежка криза би бил много полезен, коментира още той. - Не е редно печалбите от 10 000 лева от производство и от 1,5 милиона от посредничество да бъдат облагани с една и съща данъчна отговорност. Никак не е справедливо".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3073 |24.03.2023 19-годишен младеж получи инфаркт по време на матура . 0| 2941 |24.03.2023 Времето остава слънчево . 3| 3200 |23.03.2023 ЦИК успокои МВнР, че ще получат машините за изборите в чужбина навреме . 1| 2889 |23.03.2023 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Обеля“ 2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads