Реклама / Ads
0| 2794 |29.08.2022 НОВИНИ

Станислав Младенов: България трябва да премине от икономика на помощите към икономика на стимулите

.
Станислав Младенов
България трябва да премине от икономика на помощите към икономика на стимулите. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов.
 

Коментарът му е по повод действията на служебното правителство по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Екипите в различните министерства предстои да изготвят законовите разпоредби, които са необходими, за да бъдат разходвани средства от Плана, а служебният кабинет да ги предложи на следващото редовно правителство за приемане.

 

По този начин ще бъде спестено време и второто плащане по ПВУ, което предстои през следващата година, няма да бъде забавено.

"В момента държавата решава проблемите, предизвикани от натрупалите се кризи, на парче, коментира Станислав Младенов. - Няма дългосрочна визия за това каква икономика искаме за България. Дали искаме да имаме сервилната икономика на нискобюджетния туризъм или искаме да имаме икономика на високата добавена стойност, икономика на производството?

 

Ако изберем подхода да стимулираме българските предприятия, за да инвестират те в технологии и хора или иначе казано – да инвестират в своето бъдеще, ще преминем от икономика на помощите към икономика на стимулите. Това е далновидното и полезно решение. Защото помощите са средство за оцеляване, а не начин на развитие. Ако искаме да имаме стабилна и прогресираща икономика, трябва да имаме две посоки на държавна подкрепа за микро, малкия и среден бизнес - за преодоляване на кризите и за стимулиране на развитието. Това трябва да бъде националната държавна политика".

 

Според Станислав Младенов подходът на министър Атанас Пеканов по отношение на процеса на работа по Плана за възстановяване и устойчивост е правилен. "Диалогът между всички структури, имащи отношение към реализацията на ПВУ, е много полезно решение, коментира икономистът от БСП - София. - Мисля обаче, че към вече съществуващите работни групи трябва да бъдат създадени и подгрупи, които да решават въпроси, свързани с реализацията на самите проектни фишове. А в широката дискусия да бъдат включени за участие и представители на потенциалните бенефициенти, които са на практика най-заинтересованата страна. Възможно е това малко да утежни процеса, но ще увеличи публичността при взимането на решения и ще доведе до по-голямо съгласие по ключови проекти, като тези в сферата на енергетиката например".

 

Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София добави, че още сега трябва да започне търсене на начини за дофинансиране на първата процедура по ПВУ, която предстои да стартира - тази за технологична модернизация. "Опити за наддоговаряне по линия на самия план ми се струват невъзможни за реализация. Затова участниците, които останат извън класирането, може да получат финансиране със средства от националния бюджет. Този подход ми се струва разумен и полезен и мисля, че трябва всички да помислим в тази посока, коментира Станислав Младенов. - Към момента процедурата за технологична модернизация протича при огромен интерес и моите очаквания са желаещите да получат финансиране да надхвърлят 2000.

 

Много е важно всички кандидати да получат подкрепа, защото тук говорим за реалния бизнес, за производствените предприятия. А това е високата добавена стойност за държавата. Това е бизнесът, който дава най-голямата заетост, реалната икономика на България. Допълнителното финансиране ще позволи на фирмите да стимулират развитието си чрез инвестиции в нови технологии. Това ще повиши брутната добавена стойност на продукцията им, тоест печалбата, което ще увеличи приходите в държавната хазна. Това са елементарни икономически процеси, които дори не е необходимо да ги коментираме".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2660 |29.08.2022 Шолц: България отговаря на всички изисквания за Шенген . 0| 7425 |29.08.2022 Асен Василев от Бургас: ГЕРБ са дали единствения вход за петрол в България на Лукойл за 3 наема на магазин в мол . 0| 3303 |29.08.2022 Президентът Радев поиска България да се включи в управлението на порта за газ в Александруполис . 0| 5310 |29.08.2022 Тошко Йорданов: Борисов нямаше да управлява толкова дълго, ако България беше президентска република

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads