Реклама / Ads

0| 2470 |15.10.2021 НОВИНИ

Станислав Младенов: С умна и интензивна работа може да компенсираме забавеното внасяне на Плана за възстановяване

.
Приемането на Плана за възстановяване и устойчивост от служебния кабинет и изпращането му днес в Европейската комисия е много добра новина. Оттук нататък обаче е изключително важно да бъдем далновидни и разумни. За да може с действията си да наваксаме изгубените два месеца.

Това коментира кандидатът за народен представител с номер 103 в листата на "БСП за България" в 25-т МИР в София Станислав Младенов, който е и експерт в Съвета по икономика в Столичната градска организация на социалистите.  

 

Младенов е категоричен, че всички партии още сега, в началото на предизборната кампания, трябва ясно да си дадат сметка, че след изборите съставянето на редовно правителство на практика е задължително. 

 

"На тази безтегловност, в която се намира държавата от месеци, трябва да бъде сложен край. Добре е да си дадем сметка, че всеки сам си е и палач, и доктор. Ако сами не си помогнем, ако не проявим разум и смирение, ако не тръгнем всички заедно в една посока, нищо няма да се получи", коментира той.

 

Според Станислав Младенов, още от момента на внасянето на Плана за възстановяване в Европейската комисия, експертите трябва да се концентрират върху управлението на самите процеси за реализацията му.

 

"Времето, което загубихме досега, може да бъде компенсирано. Но трябва да сме далновидни. Задължително е ние да контролираме процесите, а не те - нас, да не допускаме да тичаме след събитията. Секторът "Енергетика" е много важен, предвид случващото се в момента в него. На практика още от днес вече трябва да мислим и да подготвяме процедурите, свързани с възобновяемите енергийни източници за собствено ползване, които са за нуждите на предприятията. И приоритет трябва да бъдат енергийно интензивните сектори като производството на пластмаси, на гуми и каучук и други подобни", смята Младенов. 

 

Кандидатът за народен представител от 25-и МИР в София е категоричен, че времето, през което ще тече преговорният процес между България и Европейската комисия, трябва да бъде използвано много умно, за да бъдат подготвени и пуснати за обществено обсъждане първите процедури. 

 

"През тези два-три месеца може да бъдат пресяти кандидатите, за да имат те възможност да се подготвят,. Защото изграждането на една фотоволтаична централа, независимо дали ще е на покрив или до самата сграда, изисква проектиране, получаване на множество разрешителни, това е цял процес, който отнема много време. Затова в следващите месеци до пристигането на първия транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост може да бъде свършена цялата тази работа. Така след 6-8 месеца ще може първите мощности да бъдат пуснати и по този начин да облекчим енергийната система на страната", каза още той.

 

Според Станислав Младенов, направените последни промени в Плана за възстановяване и устойчивост ще доведат до една по-добра България. "Вицепремиерът Пеканов съобщи, че има нови 13 проекта и още няколко реформи. Всъщност, в този План проектите не са най-важни. Ценни ще бъдат промените, до които те ще доведат за подобряване на живота в страната. Благодарение на тях икономиката на България може да стане много по-модерна, а държавата - дигитализирана, енергийно по-малко зависима и ще предложи по-добър живот на гражданите си", каза той.

 

Станислав Младенов похвали подхода на служебното правителство за създаване на държавна компания за конверсия на въглищните райони. По този начин работещите в Мариците няма да останат на улицата. "Съдбата на всички тези хора никак не е маловажен въпрос. Намирам за доста разумен подхода със създаването на държавна компания. Така ще бъдат използвани средствата, които са заложени във Фонда за справедлив преход. Това е много добър комплексен и интегриран цялостен подход", коментира той.

 

Младенов отбеляза и победата в Плана за възстановяване и устойчивост на малките и средни предприятия над едрия капитал в лицето на банките. "Съотношението между безвъзмездната финансова помощ и финансовите инструменти вече е 860 милиона лева в полза на грантовете. Приемам това за голяма победа за БСП. Ние месеци наред работехме точно в тази посока. Защото българският малък и среден бизнес най-накрая трябва да получи подкрепа и шанс да се справи в тежката криза", заяви Станислав Младенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2475 |28.09.2021 Станислав Младенов: Мерките на кабинета ”Янев” за преодоляване на енергийната криза са добро, но временно решение . 3| 3033 |24.09.2021 Прекратиха безумната поръчка за ремонт на ”Театър София”. Няма да има ламинат по фасадата . 13| 12961 |16.09.2021 Станислав Младенов: Като министър Кирил Петков не се справи с най-важната си задача - да се разплати с бизнеса . 23| 4822 |14.09.2021 Татяна Дончева: Позицията на ИТН е откровено малоумна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ