Реклама / Ads

0| 3693 |20.05.2020

Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците

.
Обхождат се електропроводи в специално защитени зони. Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за опазване на живота на птиците, уязвими при досег с електропроводите. Обходите и анализите са основна част от инициативата и се провеждат за трета поредна година.

Те ще позволят на партньорите по проекта ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ да получат допълнително информация  за рисковите за птиците въздушни електропроводни мрежи в Западна България.

 

Тази година е последна от полевите проучвания и обект на изследване са опасните  за птиците електропроводи в специално защитени зони в района на Рупите, Мелнишките пирамиди, р. Места, Западна Стара планина и Средна гора.

 

Често в природата птиците стават жертва на електричеството при кацане на стълб или при директен сблъсък с електропроводите. До края на ноември експерти ще обхождат ежемесечно рискови за птиците електроенергийни съоръжения, предварително определени в специален анализ, изготвен от ГИС експерти на ЧЕЗ Разпределение и БДЗП. Зоните на конфликт  между птиците и електроразпределителната мрежа се обезопасяват поетапно в рамките на проекта.

 

Паралелно с полевите проучвания стартират и дейностите по изследване на влиянието  на проекта върху целеви видове птици и проектните места.  Полевите експерти ще обхождат вече обезопасени в предходни етапи на инициативата електропроводи на територията на Врачански Балкан, Беленски острови, Свищовско-Беленска низина и Никополското плато.

 

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е съфинансиран от програма Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на ЧЕЗ Разпределение България и БДЗП за опазването на биологичното разнообразие – защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене. Времетраенето му е 63 месеца и ще продължи до декември 2022 г. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Вторият етап от проучванията по проекта на ЧЕЗ Разпределение за опазване на застрашени птици приключи 0| 3061 |05.01.2020 . Стартираха теренните проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците 0| 2996 |26.05.2019 . Без социологически проучвания в изборния ден, реши НС 0| 3137 |14.02.2019 . Управляващи и опозиция стартираха с караниците около вота на недоверие 2| 3019 |19.10.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ