Реклама / Ads
4| 5320 |01.07.2020 НОВИНИ

Стефан Янев: Не съм съгласен с думата ”слугинаж”, която се употребява по отношение на НСО

.
Стефан Янев
Върху контрола на НСО имат отношение и Народното събрание и Министерски съвет. Не съм съгласен с думата ”слугинаж”. Познавам специалистите, които работят там и те са отдадени на работата си. Ако има целенасочност тя е против професионализма на тези хора.
 

Това каза секретаря на президента по сигурността и отбраната Стефан Янев, който коментира в предаването "Лице в лице" по бТВ ветото върху промените в закона за МВР и отхвърлянето му от Народното събрание.

 

"За мен беше очаквано отхвърлянето на ветото. Президентът винаги се е ръководел от принципи и в този случай не е направил никакво отстъпление.", подчерта той.

 

По думите му мотивите за наложеното частично вето от президента Румен Радев с публични и всеки може да ги прочете. В тях е посочено, че на практика с промените в закона се прави дублиране на функции и правомощия на НСО с такива в МВР.

 

Освен професионални мотивите на ветото на президента са и защото промените в закона не отговориха на чисто политически мотиви, какъвто е въпросът дали тези изменения отговарят на обществения интерес. Как това дублиране на дейността ще е полезно за обществото?, попита Янев.

 

Поисканата промяна гласи, че охраняваните лица, изброени в закона, имат право да се откажат от охраната от НСО и да получат охрана от МВР и това става с решение на Комисията. Това е дублирането, но когато човек си избира кой да го охранява се получава затрудняване на координацията. Това е затруднение и проблем дори в международно ниво. Когато аналозите на президент, премиер, председател на НС от други държави идват ние ще трябва да им кажем, че имат възможност да си избират кой да ги охранява. Това трудно ще се възпреме от чуждестранните служби, които отговарят за охраната на такива лица.

 

Тази дейност е високо специализирана, подготовката  е дългогодишна и там работят отлични специалисти. Техните бивши ръководители също защитиха служителите и посочиха недостатъците на тази промяна в закона.

 

Относно твърдението, че НСО е службата на президента, Янев коментира, че реално има такива текстове в закона, но за дейностите и правомощията са описани подробно и се вижда, че това не е точно така. По думите му президентът може да назначава и освобождава ръководители, но това става по предложение на Министерски съвет, с което се спазва равнопоставеност на властите. Второто правомощие е да повишава в чин, както и да утвърждава щатното разписание. Всички други правомощия не са възложени на президента, като да определя бюджета например.

 

Янев подчерта, че е налична медийна кампания срещу службата, а не само скандали свързани с НСО.  "Това което ми прави впечатление е един обобщаващ елемент и това е споменаването на думата „слугинаж“, с която не съм съгласен", заяви той и уточни, че подозирам, че хора, които използват тази дума са засегнати, че не им е предоставена възможност да се възползват то услугите на службата.

 

Секретарят на президента потвърди думите на бивши ръководители на службата, че служителите в НСО не са добре платени и добре мотивирани в работата си. По думите му това може да е една от причините да охраняват и други лица извън служебните си задължения.

 

Янев не се съгласи, че има несъразмерност в кадровия състава на службата, че много хора охраняват само няколко души в държавата. По думите му има много различни специалисти в НСО, които отговарят за много различни дейности. Даде за пример това, че те отговарят за поддръжката и сигурността на целия автопарка, с който се обслужват охраняваните хора.  

 

"Пиша си с всякакви хора, когато е в интерес на работата, включително и с бизнесмени, по повод делегации в чужбина. Не бих казал, че Пламен Узунов е търгувал с влияние. Да се каже, че някой е упражнил влияние или да е търгувал с такова трябва да има доказателства, но това е работа на прокуратурата, а не на нас да го коентираме.", отговори секретяна на президента по повод кореспонденцията на колегата си Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков, която прокуратурата разпространява до медиите вече втора седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7896 |01.07.2020 Стефан Гамизов: Всички диктатори завършват еднакво. Мразени и захвърлени на сметището на историята . 18| 5787 |24.06.2020 Стефан Константинов: Хората така са устроени, че не могат да живеят непрекъснато под страх . 3| 4826 |09.06.2020 Руслан Стефанов: Усещането за кампанийност в борбата с олигархията е силно . 6| 7471 |11.06.2020 Политологът Атанас Стефанов: Божков едва ли не е хъш в изгнание и прави, каквото може

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads