Реклама / Ads
7| 4625 |19.12.2022 НОВИНИ

Стефан Тафров: Русия представя филм, според който Македония е родина на славянската писменост

.
Стефан Тафров
Русия ще представи документален филм, според който се доказва, че Охридската архиепископия никога не е била българска, а Македония е родина на славянската писменост. За това сигнализира във Фейсбук Стефан Тафров. Той допълва:
 

 Премиерата на скандалния филм е замислена да бъде в Руското посолство в Скопие в навечерието на македонската Коледа. За провокацията съобщава изданието mkdenes.mk.


Филмът и тезите, които прокарва са нов удар от Москва, която понижава значимостта и ролята на България и заиграва с македонските страсти и интереси, констатира изданието.


Филмът озаглавен „Една вяра, един език“ доказва, че Македония е родното място на славянската азбука, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България, която по тяхно време не е била просветен и културен център на Балканите. България е изцяло изключена от научните славянски лингвистични процеси, свързани с делото на Кирил и Методий. Във филма, прокарващ руския шовинизъм като акцент се извежда, че най-важната мисия и дело на солунските братя е нивата на писмеността и словото, посети в Херсон и Крим. Това се случва на земята на Русия, а най-важна е християнизацията, извършена от княз Владимир.

 

Там била доразвита славянската азбука, върху основата на древен руски език. Така светите братя поставили основите на „Третия Рим“. Освен това във филма, позоваващ се на официалната руска наука Черноризец храбър е славянски просветител, който няма нищо общо с България.Авторите на статията в mkdenes.mk твърдят, че дори Сталин не си е позволявал такава дързост, а Кремъл се майтапи с българите.

 

Македонците отбелязват още, че ударът от Москва идва след като БПЦ преди дни под натиска на Московската патриаршия призна томоса за автокефалия, който Белград даде на македонската църква. Припомня се и позорният факт, че преди няколко години БПЦ отказа да стане Църква майка на Македонската




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3139 |19.12.2022 Спряха аварийно тока в Киев и още 10 града, Русия свалиха четири американски ракети HARM . 7| 3206 |19.12.2022 „Галъп интернешенъл“: Два пъти повече българи предпочитат ЕС пред Русия . 2| 3191 |19.12.2022 Любомир Стефанов: От политическия хаос може да спечели играч, който не е на сцената . 5| 3232 |17.12.2022 Деветият пакет от санкции на ЕС срещу Русия може да ограничи работата на ”Лукойл Нефтохим”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads