Реклама / Ads
12| 10806 |08.09.2024 НОВИНИ

Стоян Панчев: Работещите българи стават по-богати. От 2006 г. досега сме получили почти 100% увеличение на реалния доход

.
Икономистът Стоян Панчев Източник: Стопкадър: БНТ
Все повече българи прибягват до бързи кредити, за да си купят стоки или услуги, а не за да финансират спешна нужда. Това демонстрира анализът на икономистите Стоян Панчев и Стойне Василев, който представиха в ефира на БНТ.
 

Така докато преди 7 години подобен тип кредити са използвани предимно за купуване на храна и лечение, сега бързи кредити се използват за финансиране на почивки, покупка на техника и други. Продължава да се разтваря и ножицата на неравенството.

 

Съгласно статистиката на БНБ за първите шест месеца на годината, домакинствата са изтеглили бързи кредити в размер на 4,1 млрд. лева, което е с над 19 на сто повече в сравнение с миналата година.





"Ако ползваме бързи кредити със сигурност ще ни трябват повече пари сега от преди три години. Имали сме почти 30% увеличение на цените през този период на висока инфлация", каза Стоян Панчев.

 

Стойне Василев на свой ред допълни:

 

"Един фактор, увеличението на кредитите също говори че ние сме по-големи оптимисти, очакваме по-високи доходи в бъдеще. Забелязвам че за разлика от преди седем-осем години когато се теглеха много бързи кредити до заплати. Когато нямахме възможност. Сега се теглят главно за потребителски цели."

 

Въпреки че заплатите, както и цените през последните години растат с високи темпове, не с такива се увеличава създадената добавена стойност в икономиката. Според последните данни на НСИ, Брутният вътрешен продукт се увеличава реално с 0,6% за първото тримесечие на годината.

 

Работещите в сферата на икономиката са над 3 млн. и 500 хиляди души, като значителна част от тях са заети в сектора на услугите. Индустрията обаче е секторът, който носи по-голяма добавена стойност за един изработен час - 36 лева и 40 стотинки. За сравнение в селското стопанство добавената стойност за час е 6 лева и 60 стотинки. Продължава да се разтваря и ножицата на неравенството между бедни и богати.





"Работещите българи стават по-богати, получават по-висок доход - от 2006 година досега сме получили почти 100% увеличение на реалния доход. Но това е фокусирано основно върху хората, които работят. Тези които са безработни, пенсионери изостават", алармира Панчев.

 

Икономистът смята, че е логично страната ни освен да овладее инфлацията, за да приеме еврото, да помисли и за доближаване на доходите на българите до тези на хората в еврозоната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2210 |08.09.2024 Блинкън отива на визита в Обединеното кралство идната седмица за разговори за Украйна и Близкия изток . 2| 2260 |08.09.2024 Климатолог: Климатичните промени благоприятстват развитието на западнонилска треска, малария и др. болести . 8| 2305 |08.09.2024 Руският терор продължава: Две жертви вследствие на въздушен удар в украинския град Суми . 0| 3947 |08.09.2024 Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го Педро Алмодовар с филма си "Съседната стая“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads