Реклама / Ads
7| 23995 |12.03.2019 ИНТЕРВЮ

Стоян Тончев пред Фрог: Срещата на Иван Гешев с ФБР е заради разследване срещу важни фактори у нас

.
Стоян Тончев
Срещата на зам.-главният прокурор Иван Гешев с ФБР зад океана е заради разследване срещу важни фактори у нас. Това каза пред Фрог нюз журналистът и създател на сайта „Либерта“ Стоян Тончев. Ето какво още обясни той:
 

Сайтът „Либерта“ първи огласи за визитата на Иван Гешев във ФБР. Кажете ни какво знаете за това неочаквано посещение? Какъв е истинският повод за посещението?

 Liberta.bg съобщи в петък, 8 март, че агенти на ФБР ще пристигнат в България. Между другото, единствената медия в България, която се престраши  и сподели това, което написахме в прав текст, беше вашата – Фрог Нюз. В публикацията ни директно се пита – дали главният прокурор се е срещал по спешност късно вечерта с премиера в Банкя. Отговорът е известен – в средата на миналата седмица. Но не това е важното, а какво ги е притеснило.

 

Не е случен и фактът, че новината за визитата на зам.-главния прокурор в САЩ за среща с федерални агенти и прокурори, дойде изненадващо от сайта на Прокуратура на Република България само 3 дни, след като написахме, че в САЩ тече разследване, свързано с важни фактори у нас. Вероятно това е предизвикало и безпокойството, защото е била поискана спешна среща зад океана, по дипломатически път. Далеч съм от мисълта, че става въпрос за покана.

 

След като съобщихте за посещението, от прокуратурата бяха принудени да признаят за него. Защо според Вас спестиха тази новина? Има ли от какво да се притеснява държавното обвинение?

 Те индиректно признаха, че изнесената информация в Liberta.bg отговаря на истината, като светкавично, в първия работен ден публикуваха, че зам.-главният прокурор Иван Гешев е в САЩ за среща със заместник-директора на ФБР Дейвид Боудич и федерални прокурори.

 

Според мен държавното обвинение трябва да се притеснява, защото България е единствената държава в ЕС, за която в доклада си ЕК пише, че местни политици перат пари и не са разследвани от службите и прокуратурата. Казано по друг начин – прикриват ги и/или са в съучастие с тях.  И това трябваше да е новина номер едно у нас във всички медии. Журналистите да са на тълпи пред МС, пред ДАНС, пред Съдебна палата и да питат: „Кои за тези политици, които перат пари, а ДАНС и прокуратурата не ги разследва?“. Но това, както виждаме, не се случва и няма индикации да се случи, с което се доказва зависимостта на медиите в България от властимащите.

 

 Това дава ли ви надежда, че мафиотските обвързаности ще бъдат разплетени или може пак да се стигне до задкулисна сделка?

Ако имате предвид задкулисна сделка между американските представители на властта и българските мафиоти, облечени във власт, ще го кажа по-меко. Притеснява ме, че в един момент, въпреки че разполагат с конкретни данни, които да доведат до арести по всяка точка на света, осъдителни присъди, конфискация и затвор, могат да заиграят по тънката геополитическа линия, в която се преследват икономически интереси.






Преди дни обявихте, че има напълно ново разследване в САЩ срещу представители на България. Разкажете ни повече за него?

Не е ново, а от преди повече от година и половина и е в напреднал стадий. То е в посока пране на пари, контрабандни акцизни стоки, умишления фалит на българска банка и вероятно други неща. Свързано е и с официални лица на България. Точно по тази линия е активността на ФБР и напрежението, което наблюдаваме при знакови представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт у нас.

 

Изненадан ли сте от повдигнатото обвинение срещу кмета на Созопол? Той даваше и знак, че ще се кандидатира отново на изборите?

 Не. Дори очаквах да се случи, след като кметът на Созопол заяви в интервю, че дори и да не бъде издигнат от ГЕРБ, ще се кандидатира за следващ кметски мандат като независим. Борисов ясно и категорично се обърна към кметовете на Конгреса на ГЕРБ, като директно каза, че ще светят „сини лампи“. Предстоящите избори за евродепутати са от изключително значение и определящи за политическия живот в България, а кметовете са едни от най-големите дразнители на населението, когато са нагли, крадат нагло, арогантни са, мачкат бизнеса и хората, дори и чрез мокри поръчки. Това пряко рефлектира върху ГЕРБ и изборните им резултати. Затова сега кметовете им са оставени да организират евровота. Не покажат ли задоволителни резултати, а това означава, че хората не ги искат, няма да бъдат издигнати повече за кметове. А тези кметове и съветници, които се правят на тарикати и предизвикват скандали и напрежение, ще последват съдбата на созополския кмет Панайот Рейзи.

Ако тази „възпитателна мярка“ – повдигане на обвинение на знаков черноморски кмет не ги е стреснала – много вероятно е да последват арести и повдигане на нови обвинения за други черноморски кметове. Папките с данни за извършени престъпления в службите и прокуратурата са в задоволителен обем.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10027 |21.02.2019 Емануил Йорданов: Кой човек ще потърси адвокат, ако знае, че той ще го натопи пред службите? . 15| 20341 |15.02.2019 Октай пред Фрог: Задкулисието може да е поръчало на Цветанов и Карадайъ да спят в една стая във Вашингтон . 0| 16457 |23.01.2019 Проф. Ерик Кандел: Ходете и мозъкът няма да ви предаде . 9| 8917 |13.01.2019 Джеймс Робинсън: „Локхийд Мартин“ не определя цената на F-16, тя зависи от преговорите между правителствата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads