Реклама / Ads
13| 4929 |11.09.2010 НОВИНИ

П. Стоянов: Нека опазим България от трагичен кръговрат

.
Петър Стоянов
Демокрацията не означава автоматично, че мнозинствата винаги вземат най-правилните решения, заяви Стоянов. Нито пък, че дава възможност на най-способните и почтени да заемат своите места в управлението.
 

Това каза бившият президент на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов по време на Политическата академия на Съюза на демократичните сили, който се провежда в град Велико Търново, информира пресцентърът на СДС.

Стоянов се включи като лектор в третия модул на форума, с която запозна участниците в академията с моделите и практиките на президентските институции.

В своята лекция Петър Стоянов подчерта, че демокрацията сама по себе не решава проблемите на хората. Поддържането на обратната теза може да въведе в опасна заблуда обществото и то да получи трайно отвращение към демократичната система на управление. Още повече, че целодневно е подлагано на носталгични посткомунистически внушения

Единственото безсъмнено практическо предимство на демокрацията е, че без кръв и насилие, чрез избори, могат да бъдат сваляни правителства, които не са оправдали общественото доверие.

За всичко останало: за обема на правата и свободите, с които ще разполагат гражданите, за начина, според който ще се разпределят обществените блага, за обществената справедливост, която през последните 20 год. в България е дефицит трябва да се работи, да се жертват лични интереси, ако е необходимо, подчерта той.

Оттук-нататък не революциите, а само еволюцията, постепенното надграждане могат да направят България утвърдена демокрация с висок стандарт на живот. А това означава, че в политиката задължително трябва да има приемственост. Според Нищше човекът е „съществото с най-дълга памет”, затова за разлика от историята на животното, историята на човека не започва с неговото раждане, а и с историята на живелите преди него. Това е нашето най-голямо човешко предимството – да се възползваме от всичко положително изградено преди нас.

Самонадеяността да започваме всяко управление с идеята, че преди това е нямало други или че правим поредната революция, може да обрече България на продължителен и трагичен кръговрат. Така че, демокрацията не е панацея, тя по-скоро прилича на музикален инструмент, който всеки може да притежава, но от чиито предимства могат да се възползват само трудолюбивите, интелигентните, професионално подготвените, търпеливите. Останалите могат да живеят през целия си живот с илюзията, че имат в хола си най-доброто пиано, без, за съжаление, да могат да свирят на него, каза в заключение Петър Стоянов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5999 |11.09.2010 България стабилна до 9-а степен по Рихтер . 4| 4810 |10.09.2010 Дж. Уорлик: България е рамо до рамо с нас срещу тероризма . 4| 5028 |09.09.2010 Уорлик: България е важна за САЩ . 10| 4927 |08.09.2010 ДПС прати България на съд в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads