Реклама / Ads
3| 3059 |23.02.2023 НОВИНИ

Стоянов получи писмо от Борел за предоставяне на боеприпаси за Украйна

.
Източник: личен архив
Военният министър Димитър Стоянов потвърди, че е получил писмо от върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел за предоставяне на боеприпаси за Украйна.
 

Вчера Борел е изпратил писма до всички министри на отбраната на страните-членки, в които настоява те да осигурят боеприпаси за Украйна, налични в складовете им.

"Да, получих писмото.

 

То е бланкетно до всички 27 страни-членки. Казва се ясно - който и каквато възможност има да предостави съответните муниции на Украйна. Като в голяма част от писмото е отразено желанието на Естония за създаването на съвместна покупка на 155-милиметрови снаряди, с които България не разполага, и да бъдат предоставени на Украйна", каза Стоянов.

 

Министърът отрече към писмото от Борел да има приложен списък с конкретни боеприси и въоръжение, които страната ни трябва задължително да предостави на Киев.

 

По думите му, няма как да се подкопават устоите на Българската армия. "Има нормативни документи, които ясно казват какви запаси трябва да поддържаме. Няма как да бъдат нарушени тези документи нито от моя страна, нито от военното ръководство", заяви министърът на отбраната.

 

За възможността за увеличаване на военното присъствие на НАТО в България министърът каза, че Многонационалната бойна група трябва да прерастне в бригада. Затова са необходими време, финансови ресурси, инфраструктура, оборудване.

Стоянов отхвърли отправените вчера критики от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че модернизацията на армията е спряла.

 

"Модернизацията на Българската армия влезе като дъвка в предизборната кампания на политическите партии. Няма смисъл да спекулират, още повече от политици, които вкараха папките с проктите в едно шкафче и стояха дълго време. Нека да видим за 12 години какво беше направено по времето на г-н Борисов.

 

Имаше едни проект за 8 броя Ф-16, 1 проект, който тръгна за многофункционалните патрулни кораби, които бяха без въоръжение. Т.е. едни платноходки.

 

Така че това, което направихме като служебен кабинет, е вторият договор за Ф-16, въоръжението на корабите - 3 договора, рестартирахме наново проекта за бойни машини на пехотата, които бяха замразени при ГЕРБ, без никакво движение. Така че очаквам в най-скоро време и оферти и сключване на договор", заяви Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2945 |23.02.2023 Зеленски изтъкна, че за седем месеца 43 страни са получили 22 млн. тона украинска храна . 2| 3430 |22.02.2023 Министър Стоянов и уволненият шеф на "Ел Би Булгарикум“ се обвиняват взаимно. Мирише на мафия . 4| 3100 |21.02.2023 Димитър Стоянов: Готови сме да продължим да оказваме необходимата помощ на Турция . 4| 4264 |21.02.2023 Лютви Местан е получил инсулт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads