Реклама / Ads
3| 3331 |27.12.2022 НОВИНИ

Стойчо Кацаров: Средствата за здравната система са се удвоили

.
Източник: личен архив
"Нищо съществено не се случи в сектор Здравеопазване през тази година, което на фона на състоянието на здравната система не е добра новина.
 

"Това каза пред БНР бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

Целта на здравната система не са заплатите на доставчиците на здравни услуги, изтъкна той и критикува опита за ръст на заплащането в здравеопазването, по начина, по който бе предприет през настоящата година.

 

"Опитът да се увеличават заплатите на всички, да се уравняват заплатите на всички, е грешен подход. Той няма да подобри качеството на медицинската помощ и няма да улесни достъпа на гражданите до медицински услуги."

 

Средствата за здравната система са се удвоили, но не се е удвоило качеството на медицинската помощ, нито два пъти по-лесен е станал достъпът на гражданите, смята д-р Кацаров.

 

Не е работа на държавата или на Здравната каса да се занимава със заплатите на медиците - това е пазарна величина, допълни бившият здравен министър.

 

Според него е бил изпуснат моментът за създаването на модерна детска болница, след като бе спряно решението в такава да се превърне Правителствена болница. Кацаров не е оптимист за бъдещето на националната детска болница и определи ситуацията като "цялостна бъркотия".

 

"Нашите деца продължават да се лекуват в мизерните условия на болница "Иван Митев". Решението с Правителствена болница беше перфектно – луксозна сграда, която можеше да приюти децата. Не съм оптимист."

 

"Формално всяка политическа партия има интерес да се изгради детска болница. Тук се намесват други интереси, свързани с корупция, с неумение да се управлява здравната система", коментира Стойчо Кацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2940 |16.12.2022 Пеканов: България получи средствата по първия транш на Плана за възстановяване и устойчивост . 2| 2901 |15.12.2022 Зарков: Има заплаха България да не получи втория транш от средствата по Плана за възстановяване . 1| 3054 |29.10.2022 Доц. Стойчо Стойчев: ДБ има голям шанс за кабинет, ако ПП и ГЕРБ се въздържат да имат свои министри . 5| 4553 |19.09.2022 Петков и Василев обвиниха ГЕРБ в скандални злоупотреби с евросредствата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads