Реклама / Ads
3| 3240 |06.04.2021 НОВИНИ

Стоил Цицелков: Известни сме по света с това, че можем да наруши основно гражданско право

.
Изборите у нас бяха скъпи заради двойното гласуване. Да гласувме машинно и хартиено е неадекватно. Механичното смесване на два вида избори е един от големите проблеми. България има много подготвени експерти, но гласът им не се чува. Законодателят не е бил в ”Арена Армеец”, не е бил ”в кухнята”. Трябва да се замислим защо у нас има външно наблюдение на изборите. Дългогодишни членове на ЕС сме, но сме известни с това, че можем да нарушим основно право като гласуването.
 

Това заяви в ефира на Bulgarai ON AIR зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков.

 

"Фактът, че са най-скъпите идва от двойното гласуване - машинно и хартиено. Това е напълно неадекватно. Това механичено смесване е един от големите проблеми. Много оскъпява и усложнява вота. Машините облекчават гласуването. Накараха този дигитален резултат хората да го събират с елки на хартийки, после ги даваме на една фирма да ги дигитализира. Да платим толкова милиони за тези машини и да не използваме техния капацитет...", коментира Цицелков.

 

По думите му е имало много неща, които е можело да бъдат предвидени. Едно от тях например е свързано с пандемията и гласуването в чужбина. Според Цицелков е можело да се приложи гласуване по пощата в държавите, в които това е практика. Скупчването на хора при предаването на протоколите също е било предвидимо, смята Цицелков и заяви, че е било нужно центровете за събиране на гласове да бъдат разделени.

 

По думите му има конфликт - или да се изпълни всичко така, както е разписано по закон или някои важни процедури да бъдат забързани и дори прескочени. Той подкрепи идеята за видеонаблюдение на изборния процес. предложението според него не е било прието, тъй като според ЦИК би създало проблеми и стрес у хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4843 |02.04.2021 Ваксината на AstraZeneca - още неизвестни . 16| 16170 |27.03.2021 Иво Стоилов: Пипалата на октопода достигнаха и до нас в Нюрнберг . 5| 3179 |10.02.2021 Изборни (не)известни: Няма желаещи за членове на СИК . 13| 3399 |09.02.2021 Изборни (не)известни: Още няма здравен протокол. ЦИК разбрала от медиите, че членове ще се ваксинират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads