Реклама / Ads
10| 4185 |25.11.2015 НОВИНИ

Стоилов: Трябва да се проведе независимо международно разследване на турско-сирийската граница

.
Янаки Стоилов
"БСП категорично отстоява принципа за териториалната цялост и ненарушимост на границите, както в Европа, така и в останалите региони. Но това, което стана вчера изисква една много ясна международна реакция. Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване - какви са точно обстоятелствата по сваляне на руския военен самолет". Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов.
 

Той подчерта, че  никоя държава не може да претендира за някакъв контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници. 

 

По думите на Стоилов, конфликтът в Сирия от вътрешно-държавен и национален придобива все повече глобално измерение. Той обясни, че в него се намесва т. нар. "Ислямска държава" и тези действия  далеч не се ограничават вече само на територията на Сирия- например: случилото се преди няколко дни в Париж. По думите му, в момента се повдига въпросът- ще се формира ли световна антитерористична коалиция, която да включи държавите от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори. "Ние не искаме да бъдем адвокати единствено на една национална позиция, на позицията на една държава, независимо коя  е тя", заяви той.

 

В декларацията, представена от Стоилов, социалистите призоват българския  парламент да отчете, че за България тези конфликти създават потенциални опасности. "Трябва да се формира българска национална позиция, зад която да застанат преди всичко парламентът, правителството и президентът, за да бъдат защитени интересите на България", подчерта той.  Стоилов призова, тези които призовават за защита на човешки ценности да отчетат, че човешкият живот е важен, независимо дали това става в Париж, в Африка, в Азия или някъде другаде. "Всеки човешки живот за нас стои над всички други  политически сметки и спекулации", заключи Стоилов.     

 

Пълен текст на декларацията:

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Моите колеги от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  напуснаха пленарна зала, докато говореше г-н Местан. Явно с това те искаха да изразят своето отношение към току- що чутия едностранен подход към събитията, които се развиват на турско-сирийската граница. Ние категорично отстояваме принципа за териториалната цялост и ненарушимост на границите, както в Европа, така и в останалите региони. Но това, което стана вчера, изисква една много ясна международна реакция. Тя трябва да включи ЕС и НАТО, но да излезе от тези сравнителни затворени граници. Ние очакваме да бъде проведено независимо международно разследване за това какви са точно обстоятелствата по сваляне на руския военен самолет, защото тези действия се развиват в пространство, което изисква да се разбере, какви точно военни действия са извършвани, дали и как са нарушени границите на съседна държава и съответно как е било използвано въздушното пространство в този регион, защото никоя държава не може да претендира за някакъв контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници. 

 

Ясно е, че в Сирия от много време се води въоръжена гражданска война. В нея се сражават правителствените части, в нея има въоръжена опозиция. Да се слагат всякакви допълнителни прилагателни е излишно и заблуждаващо.  Не искам в случая да се разпростирам върху това какви са основанията за този вътрешно национален конфликт, кои са всички причини за него, но е ясно, че територията на Сирия вече става терен за водене и на международни военни действия. Т.е. този конфликт от вътрешно-държавен и национален придобива все повече глобално измерение. В него се разпростират части на т.нар. "Ислямска държава" и тези действия  далеч не се ограничават вече само на територията на Сирия. В този конфликт с военни средства се намеси Руската федерация. Бяхме свидетели на трагични актове само преди няколко дни в Париж. Виждаме, че в момента в света се поставя големият въпрос, ще се формира ли световна антитерористична коалиция, която да включи държавите от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори, защото това, което стана вчера, при всички случаи повдига нови въпроси пред това може ли да се сплоти международната общност в противодействие на тази най-голяма опасност. За това, тук, от тази трибуна, ние не искаме да бъдем адвокати, единствено на една национална позиция, на позицията на една държава, независимо, която и да е тя. 

 

Изискваме българският  парламент и правителство да имат това съзнание, че за България тези конфликти създават потенциални опасности и ние сме готови да подкрепим всяко усилие за решаване на такъв конфликт. Ние сме за установяване на траен мир и на прогресивно развитие в света, защото военната ескалация, която продължава в последно време, цялостната дестабилизация на района на Близкия Изток и Северна Африка не водят към нищо добро и застрашават живота и здравето на стотици хиляди, милиони хора в Европа и в целия свят. Това трябва да се разберем. Призовавам да се формира българска национална позиция, зад която да застанат преди всичко парламентът, правителството и президентът. 

 

И тук, опитите на едни или други парламентарни групи, да говорят предимно от името на част от факторите, да говорят дори от името на международни организации, далеч не е достатъчно, защото призивите за някаква евро-атлантическа солидарност не могат единствени да решат проблема, пред който е изправен света, Европа, включително и България.

 

Призовавам ви за такова  отговорно и преди всичко национално, подчертавам национално, поведение в интерес и защита на интересите на Република България. 

 

Възниква и въпросът, когато се водят военни действия, по кои правила на войната е допустимо да бъдат разстрелвани пилоти, които са се спасили от падащия самолет. Това не съответства нито направилата на Червения кръст, нито на това, което можем да наречем някаква елементарна цивилизованост, защото ако има отговорни, те трябва да бъдат изправени пред съда. Те трябва да могат да участват в изясняването на случая, а не да бъдат ликвидирани по този начин. Тези, които призовават за защита на човешки ценности трябва да имат в предвид тези обстоятелства. Човешкият живот е важен, независимо дали това става в Париж, в Африка, в Азия или някъде другаде. Всеки човешки живот за нас стои над всички други  политически сметки и спекулации.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4322 |23.11.2015 М. Дикме: Местан трябва да бъде сменен като лидер . 3| 4213 |20.11.2015 Станишев: Детската гаранция трябва да заработи час по-скоро . 1| 4138 |20.11.2015 Д. Митов: Шенген трябва да продължи да функционира в сегашния си вид . 9| 4548 |19.11.2015 Ноев: България не трябва и не може да участва в операцията в Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads